Venezuela volí parlament a opozice se šikuje proti rudým socialistům

Venezuelané dnes volí parlament. Volby budou testem pro socialistickou stranu prezidenta Huga Cháveze, která má zatím v zákonodárném sboru pohodlnou většinu. Přestože prezidenta budou ve Venezuele volit až za dva roky, Chávez spojil i tyto volby se svou osobou a s pokračováním socialistické revoluce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hugo Chavez

Hugo Chavez | Foto: Office of the President of Venezuela

Zatímco před pěti lety opozice volby bojkotovala s odkazem na jejich předpokládané zmanipulování, tentokrát se proti Chávezovi sešikovala. Ten ji sice válcuje mohutnou kampaní, s využitím státních médií, ale přesto se bojí.

Parlamentem těsně před volbami narychlo protlačil další reformy, které mají podpořit chudé. Právě na ně, na venkovské obyvatelstvo, se Chávez nejvíc spoléhá.

Ve městech se proti němu obracejí už i chudší obyvatelé. Opozici hraje do karet vysoká inflace, stoupající kriminalita a třeba také nedostatek elektřiny, kvůli němuž se v mnoha městech musí vypínat proud.

David Koubek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme