Venezuelu čekají parlamentní volby. Opozice může zvítězit

Venezuela se připravuje na nedělní parlamentní volby. Odpůrci i stoupenci prezidenta Huga Cháveze už uspořádali poslední předvolební mítinky. Oba politické tábory shodně označují volby za důležité. Asi sedmnáct a půl milionu registrovaných voličů bude vybírat 165 členů jednokomorového Národního shromáždění. O křesla se ucházejí více než tři stovky kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Venezuelský prezident Hugo Chávez | Foto: Gobierno Bolivariano de Venezuela

V parlamentu mají většinu stoupenci prezidenta Cháveze. Opozice volby v roce 2005 bojkotovala, protože se obávala případných podvodů. Tentokrát se voleb účastní. Někteří opoziční představitelé sice podle agentury AP poukazují na to, že pro-chávezovští kandidáti jsou ve výhodě, ať už jde o financování nebo vstřícnost médií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předvolební Venezuele mluvil na Rádiu Česko Milan Slezák, zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu.

Jeden z opozičních vůdců, Ramon Guillermo Aveledo, se ale domnívá, že výsledek voleb podobné stížnosti neovlivní. V rozhovoru s AP také uvedl, že budou-li volby transparentní, opozice jejich výsledek uzná. Aveledo zároveň přirovnal volby k biblickému zápasu Davida s Goliášem a vyjádřil naději, že to skončí stejně jako v bibli, vítězstvím Davida. Podle zahraničněpolitického analytika Českého rozhlasu, Milana Slezáka, to není zase tak nemožné.

„Některé z průzkumů dokonce ukazují, že opozice vede nad vládním táborem o více než jedno procento. Za prvé ale zůstává osm procent nerozhodnutých voličů u niž je důvodný předpoklad, že většina z nich se spíše přikloní na stranu prezidenta Cháveze. A za druhé, ani vítězství opozice by nemělo žádný velký smysl při rozdělování křesel v parlamentu, protože volební mapa je přepsána tak, že větší význam mají hlasy z venkova, kde lidé fandí prezidentu Chávezovi,“ vysvětluje úskalí vítězství Slezák.

„I kdyby opozice zvítězila těsným rozdílem, tak to nejlepší, v co může doufat, je třetina křesel v parlamentu. Teď jde o to, jestli to bude více než třetina, to by jí dalo možnost blokovat zákony a Chávezovi lidé by neměli ústavodárnou většinu, anebo to bude méně, a to by byl neúspěch,“ dodává zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu.

Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme