Základní rada pro turisty v Brazílii: ptát se, a to stále dokola

Brazílie je obrovským lákadlem pro turisty. Teď při mistrovství světa ve fotbale je ale nápor cizinců daleko větší – i tam, kde jsou dosud zvyklí vítat jen Brazilce. A tam už trochu služby pro návštěvníky váznou. Přesvědčují se o tom hlavně lidé, co jedou do méně turistických měst. Někteří se kvůli tomu nedostali včas na zápas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sstánek pro návštěvníky MS ve fotbal na letišti v Cuiaba byl v den zápasu, v době příletu letadel prázdný

Sstánek pro návštěvníky MS ve fotbal na letišti v Cuiaba byl v den zápasu, v době příletu letadel prázdný | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Ospalé letiště ve městě Cuiabá v centrální části země. Muž v uniformě pod schůdky vykřikuje rady pro přestup – v portugalštině. Hlášení o vyzvednutí kufrů – taky jen portugalsky. Informační cedule nejsou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O váznoucích službách pro turisty do méně známých měst v Brazílii popsal tamní zpravodaj ČRo David Koubek

Na zavazadla čeká několik ruských fanoušků. Mělo jich tudy v tuhle dobu projít několik desítek.

„Náš let zrušili. Na letišti zůstalo – aspoň co jsme viděli – nejméně 30 dalších, všichni přitom měli už koupený lístek na dnešní zápas,“ fanoušek ruského týmu Vadim, se ale na zápas dostal.

Brazilské fotbalové dresy zavěšené na šňůře na cestě na letiště v Cuiaba | Foto: Reuters

Do města, jehož jméno doposud nikdy neslyšel, se dostal přes další dvě, jejichž jména taky neslyšel, a už nikdy neuslyší.

Známost s domorodcem pomáhá

„Mám známého Brazilce. Ten zavolal do aerolinek, a na letišti přes mobil předávaný od ucha k uchu se nakonec podařilo domluvit náhradní let.“

Když se zkoušel domluvit před tím sám, nepochodil.

Zmatek, se kterým se setkal jen v Brazílii, popisuje i Vladislav:

„Jeden nám řekl, že kvůli mlze nepoletíme, další pak, že ano… Byli jsme jim vydaní napospas – museli jsme čekat, jak to dopadne. Kdybychom se nezeptali, nedozvíme se už vůbec nic.“

Oba by prý čekali dobrovolníky nebo nějakou asistenci pro návštěvníky mistrovství. V příletové hale, kde se teď rozhlížejí, je sice stánek v barvách a s logy šampionátu – ale nikdo v něm není. Ještě že jsou vedle turistické informace, provozované přímo radnicí.

A tady už je zkušenost daleko lepší, jako pak v celém městě. Dobrovolník, umí dobře anglicky a je velmi ochotný. Jenže zase není přímo z města.

Takže na cestu autobusem se musí radit s místním, kteří zase neumí anglicky. Ale že by někdo z cizinců, co právě přiletěli, přišel ke stánku? Ne, ani jeden. Jejich chyba.

Základní rada v zemi mistrovství světa totiž zní – ptát se, několika lidí, a stále dokola.


Zvětšit mapu

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme