Japonci zvýšili stupeň nebezpečí Fukušimy, dále chladí reaktory

Japonsko už týden bojuje s hrozbou jaderné katastrofy. Dnes navíc Japonská jaderná agentura zvýšila stupeň nebezpečí ze čtvrtého na pátý nejhorší na sedmibodové stupnici. Vojáci, policisté i hasiči pokračují v ochlazování poškozených reaktorů v elektrárně Fukušima 1. Dnes také opět nasadili vodní děla, která mají zabránit přehřívání i následnému úniku radiace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozená elektrárna Fukušima 1 na snímku ze 17. března 2011

Poškozená elektrárna Fukušima 1 na snímku ze 17. března 2011 | Zdroj: Reuters

Do operace se i přes mimořádnou hrozbu ozáření zapojily desítky mužů a jejich statečnost už ocenil i premiér Naoto Kan.

Ve Fukušimě působí na 140 požárníků, kteří se specializují na likvidaci mimořádných havárií. K dispozici mají třicet hasičských vozů, které se zaměřují na blok číslo 1. Dalších jedenáct aut s vodními děly pak nasadila armáda, právě vojáci se snaží o chlazení nejnebezpečnějších reaktorů číslo 3, který může mít poškozený vnitřní plášť, a číslo 4, kde se nachází nádrž s vyhořelým palivem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Mikoláš v Ranním Radiožurnálu

Tokyo nevylučuje možnost zabetonování jaderných reaktorů po vzoru Černobylu. Prioritou v postupu ale zůstává chlazení reaktorů. „Zdá se, že se japonským technikům daří přivádět chladící vodu a nastavit některé rezervní diesel generátory, které mají přivádět vodu do reaktoru, ale nebezpečí ještě není zažehnáno,“ říká jaderný fyzik František Janouch. Pokud se ale podaří reaktory zchladit, je podle něj vyhráno.

Nebezpečím, jak popisuje Janouch je stále roztavení jádra reaktoru. Něco podobného se stalo v Černobylu. „Rozdíl ale spočívá v tom, že černobylský reaktor nebyl vůbec chráněn, neměl žádnou obálku, která by zabránila úniku radioaktivity do prostoru,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaderný fyzik František Janouch byl hostem Rádia Česko

„Nad elektrárnou opět stoupá kouř, tentokrát nad reaktorem číslo 2,“ popisoval nejčerstvější vývoj okolo elektrárny Fukušima zpravodaj ČRo Robert Mikoláš. V Ranním Radiožurnálu také v živém telefonátu referoval: „Technici se snaží obnovit chladící systémy, kvůli tomu vybudovali náhradní zdroj energie a ještě dnes se chtějí pokusit o jejich zprovoznění u reaktoru 1 a 2."

Podle Robina Šóen Heřmana z Česko-japonské společnosti, který byl hostem Světa o osmé Rádia Česko je to varianta, která je nejnadějnější. „Stále ale není v provozu a je to otázka hodin, zda se to povede realizovat, čí nikoliv,“ řekl.

Úřady zatím neuvažují o obnovení shazování vody z vrtulníků. Podle vládního mluvčího dnes došlo ke snížení radiace. Japonská jaderná agentura ale mezitím zvýšila ze 4 na 5 stupeň nebezpečí v elektrárně, celá stupnice je sedmibodová.

Postupně jsou obnovovány hlavní komunikace, přístavy i letiště na severu Japonska, aby se zlepšilo zásobování. Přetrvávají problémy s nedostatkem pohonných hmot.

Japonsko zažívá energetickou krizi

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoji v Japonsku a situaci kolem jaderné elektrárny Fukušima se věnoval i Svět o osmé Rádia Česko

V Japonsku stále panuje výjimečný stav, přes 600 tisíc lidí nedostalo výplaty kvůli technickým problémům bank, pokračuje výluka vlaků, firmy zavírají dříve. To všechno proto, aby se zabránilo výpadkům proudu. Dokonce bylo povoleno pohřbívání kremací.

„Japonsko zažívá energetickou krizi. Pět jaderných elektráren a řada ropných rafinerií je odstavena od provozu,“ upozornil Šóen Heřman.

Po týdnu od katastrofy udávají oficiální čísla 6405 mrtvých a 10 259 nezvěstných lidí. „Stále se záchranáři snaží, na severu Japonska je velká zima, sněží. Lidé, kteří přežili, teď umírají na následky podchlazení. Číslo nezvěstných se bude blížit číslu obětí,“ myslí si Šóen Heřman.

Celá země dnes také minutou ticha uctila oběti zemětřesení a následné vlny tsunami.

Český koncert pro Japonsko

Účast s tragédií v Japonsku mohou Češí projevit návštěvou koncertu. Benefici pořádá Česko-japonská společnost a plánuje ji na 29.března. V pražské Lucerně v rámci ní vystoupí kapely Vypsaná fixa nebo Sunshine.

Robert Mikoláš, Jan Pokorný, Tomáš Pavlíček, Markéta Bartošová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme