Čínský kapitán zadržovaný v Japonsku je volný

Japonsko propustí na svobodu zadržovaného čínského námořního kapitána. Tokio tak dává přednost zmírnění eskalace současného napětí. Jeho zatčení totiž vyvolalo nejhorší diplomatický spor mezi oběma zeměmi za posledních několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protijaponská demonstrace v Pekingu

Protijaponská demonstrace v Pekingu | Zdroj: ČTK

K incidentu došlo začátkem září u ostrovů ve Východočínském moři, o které se obě země přou. Čínská rybářská loď tam narazila do člunů japonské pobřežní stráže. Peking v reakci na to přerušil s Tokiem kontakty a to i na ministerské úrovni.

Prokuratura na Okinawě, kde byl čínský kapitán držen ve vyšetřovací vazbě od 8.září, rozhodla o jeho propuštění s ohledem na vztahy mezi Tokiem a Pekingem.

Čína už pro 41letého Čan Čchi-siunga, kterému v případě odsouzení hrozily až tři roky vězení, vypravila zvláštní letadlo. Čínské ministerstvo zahraničí navíc prostřednictvím mluvčí znovu prohlásilo, že postup japonských úřadů proti posádce rybářské lodi byl nezákonný a neplatný.

K osvobození kapitána totiž došlo krátce poté, co Čína oznámila zadržení čtyř Japonců v provincii Che-pej, kde údajně vstoupili do vojenského prostoru a na kameru natáčeli blíže nespecifikované cíle.

Podle jejich zaměstnavatele však zadržení muži připravovali projekt na vyčištění oblasti od chemických zbraní, které tam japonská armáda zanechala na konci 2.světové války. Tokio se nyní snaží získat podrobnosti o jejich osudu a žádá čínskou stranu o zajištění kontaktů s nimi.

Robert Mikoláš, Igor Maňour, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme