Druhý den pátrání po letounu AirAsia novinky nepřinesl, prohledávaná oblast se rozšíří

Ani druhý den pátrání nepřinesl jasnou stopu po ztraceném indonéském letadle společnosti AirAsia. Stroj zmizel z radarů v noci na neděli asi hodinu po startu ze Surabaje na východní Jávě směrem do Singapuru. Podle indonéských pátracích týmů se pravděpodobně zřítil do moře východně od ostrova Belitung. Do pátrání se zapojilo několik zemí včetně Austrálie a Malajsie, pomáhají také rybářské lodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novináři na tiskové konferenci o pátrání po zmizelém stroji

Novináři na tiskové konferenci o pátrání po zmizelém stroji | Zdroj: Reuters

„Letadlo najdeme za každou cenu,“ vzkázal indonéský prezident Widodo stovkám příbuzných pasažérů zmizelého stroje, kteří čekali na aktuální informace v Singapuru i v Surabaji na východě ostrova Jáva, odkud letadlo startovalo.

Během dneška ale pátrací týmy hlásily spíš neúspěchy. Našly sice trosky na hladině i palivovou skvrnu, ani v jednom případě ale nepotvrdily jasnou spojitost se zmizelým letadlem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pátrání po pohřešovaném stroji mluvil český velvyslanec v Indonésii Tomáš Smetánka

Indonéský viceprezident Jusuf Kalla už řekl, že letadlo se zřítilo. O příčinách potíží stroje, jehož pilot žádal o změnu výškové hladiny letu, aby se vyhnul bouřkové oblasti, se zatím jen spekuluje.

„Podle dostupných informací a způsobu komunikace posádky lze předpokládat, že se letadlo zřítilo, protože nebyl vyslán žádný nouzový signál, letadlo nehlásilo žádné potíže,“ řekl Českému rozhlasu velvyslanec v Indonésii Tomáš Smetánka. „Patrně to byla relativně rychlá událost,“ dodal.

Podle Smetánky nejnovější zprávy označují za možné místo zřícení oblast zhruba 270 mil východně od ostrova Belitung. „K čemuž se dospělo na základě analýz posledních datových dat, která byla k dispozici,“ vysvětlil velvyslanec.

Kontrolní věž v Jakartě s letadlem ztratila kontakt v neděli 00.18 SEČ, tedy 43 minut po startu. Pilot se prý naposledy přihlásil v 00.12 SEČ. Letěl ve výšce 9,7 kilometru a žádal o povolení vystoupit do výšky 11,5 kilometru, aby se vyhnul bouři. Na radarových obrazovkách bylo letadlo ještě v 00.16 SEČ, avšak identifikovatelné bylo jenom přes automatický signál. O dvě minuty později z radaru zmizelo.

Do vyhledávacích prací se zapojilo indonéské námořnictvo, letectvo s asi pěti letadly. „Bylo vysláno speciální pátrací letadlo z Austrálie. Také Malajsie a Singapur vyslaly své lodi nebo letadla,“ poznamenal Tomáš Smetánka.

Na palubě nebyli žádní Češi

Velvyslanec Tomáš Smetánka také Českému rozhlasu potvrdil, že na palubě stroje nebyli žádní Češi. „To je jisté. Seznam cestujících byl zveřejněn velmi brzy poté, co se letadlo ztratilo.“

„Nebyl tam žádný Čech. Zajímali jsme se o to, ověřovali jsme to. Byl tam jeden britský cestující a jeden francouzský pilot. A dále tři Korejci a jeden Singapuřan a Malajec. Čili z Česka tam opravdu nikdo nebyl,“ upřesnil Smetánka.

Letadlo společnosti AirAsia se zřejmě zřítilo do moře, připustili záchranáři

Číst článek

Maximální podporu příbuzným možných obětí už slíbil i šéf dosud úspěšných nízkonákladových aerolinek AirAsia Tony Fernandes. Sociální sítě i média jsou plné příběhů pohřešovaných lidí z paluby airbusu. Řada z nich letěla na konci roku za příbuznými.

Indonesia AirAsia je dceřinou firmou malajsijské letecké společnosti AirAsia. Cena akcií firmy AirAsia se po zahájení dnešního obchodování propadla o téměř 13 procent. Dostala se tak na nejnižší úroveň od konce listopadu, napsala agentura Reuters.

Černý rok pro malajsijské aerolinky

Incident je letos již třetím velkým leteckým problémem spojovaným s Malajsií. V březnu zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu letadlo společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě a rozsáhlé pátrání po něm zůstává stále bez výsledku.

Ve čtvrtek 17. července byl nad Ukrajinou sestřelen letoun společnosti Malaysia Airlines s 298 lidmi. Letěl z Amsterodamu do Kuala Lumpuru a nikdo z lidí na palubě nepřežil.


Zvětšit mapu

Milan Kopp, Vojtěch Berger, Simona Bartošová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme