I přes protesty opozice v Thajsku začaly předčasné parlamentní volby

V Thajsku dnes, i přes napjatou atmosféru, začaly předčasné parlamentní volby. Zabránit jejich konání se v ulicích Bangkoku snaží tisíce příznivců opozice. V několika okrscích dokonce zablokovali volební místnosti. Včera při střetech provládních a opozičních demonstrantů bylo zraněno nejméně sedm lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Thajsku začaly předčasné parlamentní volby

V Thajsku začaly předčasné parlamentní volby | Zdroj: Reuters

Na klid v thajské metropoli dohlíží přes 12 tisíc vojáků. V celém Thajsku jich je v pohotovosti dokonce 130 tisíc.

I přesto ale u řady volebních místností pokračují střety opozičních a provládních stoupenců. Na jihu země protivládní stoupenci zabavili desítky volebních schránek a volební lístky. V Bangkoku dokonce museli uzavřít jednu z volebních místností ve čtvrti Lak Si, kde došlo k přestřelce, při které bylo zraněno sedm lidí.

Podle volebních komisařů 42 z 375 volebních obvodů blokují v současnosti demonstranti.

Největší opoziční strana Demokratická strana, hlasování bojkotuje a má na své straně množství příznivců. Analytici upozorňují, že více než dvacet let se jí nepodařilo získat většinu v parlamentu.

V Thajsku začaly předčasné parlamentní volby. Zabránit jejich konání se v ulicích Bangkoku snaží tisíce příznivců opozice | Foto: Reuters

Chudý venkov zůstává tradiční oporou provládní strany, která v posledních letech vydala nemalé prostředky na obnovu venkova – dotace pro zemědělce, sporný výkup rýže za vyšší ceny než tržní nebo podporu dětí z venkova. Výsledky thajských voleb tak budou pravděpodobně velmi těsné.

V Bangkoku se opět protestuje

Tisíce opozičních demonstrantů se pak opět sdružují v centru Bangkoku, kde včera došlo také ke střetům. Nejméně 7 lidí při nich bylo zraněno, včetně jednoho amerického novináře, kterého postřelili do nohy.

Protivládní demonstranti žádají už od listopadu loňského roku rezignaci premiérky Jinglak Šinavatry a dosazení nevolené skupiny lídrů – vůdců z lidu. Ti by pak měli prosadit volební a další politické reformy. Podle opozice až pak může dojít k seriózním volbám.

Krize na thajské politické scéně začala loni, když opozice obvinila vládu z korupce a také z toho, že ji z exilu v Dubaji na dálku řídí expremiér a bratr současné předsedkyně vlády Tchaksin Šinavatra.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme