Japonci přijímají nové zprávy o Fukušimě bez paniky, říká ředitel Českého centra

Poničená japonská elektrárna Fukušima Daiči hlásí víc než dva týdny po zemětřesení další problémy. Závratné hodnoty radiace naměřené ve vodě u druhého reaktoru znovu vyvolaly evakuaci personálu, který pracuje na zabezpečení jaderného komplexu. Samotní Japonci ale nové znepokojivé zprávy přijímají bez větší paniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geigerův detektor pro měření radiace v Japonsku

Geigerův detektor pro měření radiace v Japonsku | Zdroj: ČTK

Jak Radiožurnálu řekl ředitel Českého centra v Tokiu Petr Holý, japonské sdělovací prostředky informace o mimořádných hodnotách radiace ve Fukušimě přinášejí nepřetržitě, nicméně mezi samotnými Japonci tyto zprávy nevyvolávají větší paniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak Japonci přijímací zprávy o vzrůstající radiaci ve Fukušimě, popisoval ve vysílání Radiožurnálu ředitel Českého centra v Tokiu Petr Holý

„Zpravodajství probíhá pořád a japonský národ je opětovně ujišťován o tom, že veškeré údaje se ještě přeměřují. Hodnoty samozřejmě nemusí být konečné. Poslední informací je, že už by mělo dojít odčerpávání kontaminované vody z kritického místa,“ uvedl Holý.

Japonská média podle něj informují o událostech kolem Fukušimy věcně a bez snahy o senzaci. „Informace jsou věcné už z toho důvody, že nejvíce postižené oblasti na severovýchodě potřebují benzin a materiální pomoc, takže i stanice, které jsou proslulé senzacechtivostí, se snaží podáváním pravdivých informací postiženým oblastem pomoci,“ podotkl Holý.

Situace na severovýchodě Japonska i 16 dní po ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami zůstává neutěšená. „Když vidíte televizní záběry z oblasti, tak to vypadá, jako kdyby to vůbec nebylo Japonsko. Lidé říkají, jak jsou rádi, že mohou mít ráno a večer teplou rýži, což ještě před několika dny vůbec nebylo,“ popsal ředitel Českého centra.

Jan Prokeš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme