Japonci znovu vyslali vrtulníky nad poškozenou elektrárnu

Japonsko dál řeší akutní problémy spojené s poškozením jaderné elektrárny Fukušima. Ve třetím reaktoru opět začal stoupat tlak. Právě tento reaktor jako jediný ze čtyř ve Fukušimě funguje na smíšené palivo obsahující i vysoce nebezpečné plutonium. Do boje s katastrofou se dnes zapojily i vrtulníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozená elektrárna Fukušima 1 na snímku ze 17. března 2011

Poškozená elektrárna Fukušima 1 na snímku ze 17. března 2011 | Zdroj: Reuters

Japonci dnes znovu ke zchlazení reaktorů nasadili čtyři vojenské vrtulníky, které shazují dolů vodu. Středeční pokus kvůli vysoké hodnotě radioaktivity nad reaktory odvolali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Japonsku popsal pro Rádio Česko asijský zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Jak informuje zpravodaj ČRo v Asii Robert Mikoláš, jde o maximálně riskantní a bezprecedentní operaci.

„Vrtulníky shodily na reaktor celkem čtyřikrát mořskou vodu, radiace se přesto nezměnila a zůstala na třech tisících mikrosievertech za hodinu. Z reaktoru také dál uniká radioaktivní pára,“ popsal situaci Mikoláš.

Pod kontrolou navíc technici nemají kromě třetího ani čtvrtý reaktor, v jeho nádrži pro vyhořelé palivo totiž zřejmě není žádná voda a hrozí další přehřívání.

O vážnosti situace mluví i Mezinárodní agentura pro atomovou energii, podle které je jádro poškozené na reaktorech 1, 2 a 3.

Japonská televize NHK přinesla záběry vrtulníků shazujícíh vodu na jadernou elektrárnu Fukušima | Foto: Reuters

Úřady ovšem uklidňují veřejnost tím, že vnitřní obaly reaktoru jsou zřejmě v pořádku. Zatím ani nerozšířily evakuační zónu, která zůstává v okruhu 20 kilometrů kolem elektrárny, do 30 kilometrů pak lidé nemají vycházet ven.

Přímo v elektrárně zůstává padesátka techniků, kteří bojují s přehřívajícími se reaktory bez ohledu na vlastní zdraví. „Lékaři z nemocnice, ve které jsem byl, přiznávají, že pravděpodobnost výskytu rakovinových onemocnění u nich je obrovská. Na těchto padesáti lidech závisejí osudy milionů Japonců, takže skutečně jde o neuvěřitelné hrdinství,“ podotkl Mikoláš.

Obyvatele zasažených měst sužuje zima a nemoci

Ve stínu obav z možné jaderné katastrofy mezi tím pokračuje odstraňování následků pátečního zemětřesení a vln tsunami i hledání lidí, kteří ještě mohli v troskách přežít. Tisíce Japonců se totiž po katastrofě na severovýchodním pobřeží stále pohřešují.

Záchranné práce ale komplikuje chladné počasí, v oblasti navíc začalo sněžit. Obyvatele tak trpí zimou a nemocemi. Bez elektřiny zůstává na 850 tisíc domácností.

Záchranné práce v Japonsku komplikuje chladné počasí | Foto: AFP

„Výjimečné nyní nejsou ani obrázky, kdy se do měst a vesnic vydávají příbuzní těch, co tam žili, a snaží se je najít. Na jejich volání ale nikdo neodpovídá,“ říká zpravodaj ČRo, který v minulých dnech navštívil nejvíce postižené oblasti.

Sám prošel i testy na radiaci, jejich výsledky byly ale v pořádku. „Hodnota byla zhruba dvojnásobně vyšší, než je běžná norma, ale to není vůbec zdraví škodlivé, natož nebezpečné,“ dodal Mikoláš.

Japonsko před a po zemětřesení a vlnami tsunami. Juriage autor: ČTK

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme