Japonská vláda se po zemětřesení postará o sirotky

Japonsko se postará o děti rodičů zabitých při zemětřesení a následné vlně tsunami. Tokio nyní chce zjistit přesný počet sirotků a co nejrychleji je umístit do dětských domovů nebo jim najít náhradní rodiče. Přírodní katastrofa si zatím vyžádala 9300 mrtvých, dalších téměř 14 tisíc lidí se pohřešuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětská knížka v troskách města Rikuzentakata

Dětská knížka v troskách města Rikuzentakata | Zdroj: Reuters

Japonské ministerstvo sociálních věcí chce zjistit přesný počet dětí, jejichž rodiče zahynuli. Do postižených oblastí proto vyšle na 400 odborníků.

Experti v této souvislosti připomínají zemětřesení z roku 1995, po kterém bylo nutné se postarat o sto sirotků, současná katastrofa je ale svým rozsahem i následky mnohem tragičtější.

V postižené oblasti se množí krádeže

Úřady se nyní potýkají i se zvyšujícím se počtem krádeží a rabováním v opuštěných domech. Podle místních představitelů tyto zločiny neodpovídají japonskému naturelu a jsou spíše projevem zoufalství lidí, kteří přišli o všechno, na druhé straně je to ale neomlouvá.

Z pobočky úvěrové společnosti v obci Kesennuma dokonce zmizelo v přepočtu asi osmlionů korun. Do zničených obcí proto byly povolány další policejní posily.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme