Japonsko čelí jadernému nebezpečí i počasí

V Japonsku se stále chvěje země. Oblast Kanto na východě císařství v noci postihly následné otřesy o síle šesti stupňů Richterovy škály. Země mezitím čelí následkům páteční katastrofy apokalyptických rozměrů. Severovýchod zdevastovaný vlnou tsunami zasáhl mráz a sněžení - to ještě ztěžuje práci záchranářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko po zemětřesení a vlnách tsunami

Japonsko po zemětřesení a vlnách tsunami | Foto: Robert Mikoláš

Bílý mrak stoupající nad japonskou elektrárnou Fukušima Daiči mohlo způsobit narušení ochranného obalu jednoho z reaktorů. Uvedl to tajemník vlády Jukijo Edano. Ten upřesnil, že se jednalo o reaktor číslo 3. Obal, který se skládá z ocele a betonu, izoluje radioaktivní materiál uvnitř. Zřejmě ho narušil dnešní požár. Kvůli tomu museli elektrárnu na krátko opustit její zaměstnanci. Poté co úroveň radiace klesla, se tam asi 50 z nich vrátilo. Mimo evakuovanou oblast podle japonských zdrojů nebezpečí z radiace nehrozí.

Vrtulník se pokoušel ochladit buď reaktor, nebo nádrž s vyhořelými tyčemi - to není úplně jasné - ten pokus ale nebyl úspěšný, protože nemohl kvůli vysoké radiaci nad blok vzletět.

Problémy jsou také se čtvrtým reaktorem. Pracovníci, kterých už je 180, už chladí i pátý a šestý blok elektrárny, které jsou zatím stabilní. Snaží se také zpřístupnit cesty k závodu. Přesto i dnes unikla radiace, a to nejspíš z odkládací nádrže u třetího reaktoru. Vítr fouká směrem na oceán. Vláda zatím nezvětšila onu evakuovanou zónu 20 km.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pátý den po katastrofě v Japonsku shrnul v Odpoledním Radiožurnálu David Koubek

Jak přímo z Japonska hlásil zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, těžká technika buduje provizorní komunikaci k reaktoru číslo 4, aby se k němu mohla dostat hasičská auta s vodními děly. Nejhorší stav je stále na reaktoru číslo 3, ale zatím nebyly potvrzeny zprávy, že by byl jeho vnitřní plášť poškozen.

Mezitím pokračují záchranné práce v postižených obcích, problémy ale působí špatné počasí. Japonský premiér oznámil, že se podařilo vyprostit na 26 000 lidí. „Japonsko nyní oblétá záběr otce, stojícího ve zničeném autě uprostřed vodní hladiny, který v náručí drží dvě malé děti a čeká na pomoc,“ informoval Robert Mikoláš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranné práce v elektrárně Fukušima i v dalších oblastech poškozených tsunami popsal přímo z Japonska zúpavodaj ČRo R. Mikoláš

Práce v místech postižených tsunami ale komplikuje sníh a vracející se zima. Trosky odklízí 80 000 členů domobrany. Vláda rozhodla povolat do služby i rezervisty, což je poprvé v historii ozbrojených složek.

Dobrá zpráva pro turisty

Červený kříž oznámil, že Tokio je z hlediska radiace zcela bezpečné a turisté ho mohou navštěvovat bez obav. K národu v televizi promluvil císař Akihito, který vyjádřil soustrast s oběťmi a hluboké znepokojení nad krizí kolem elektráren.

V důsledku zemětřesení v Japonsku se země v České republice pohnula asi o jeden centimetr. I když je Japonsko až na druhém konci světa, citlivé přístroje seismologů vše zaznamenaly.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce začne společně s celníky odebírat a testovat vzorky potravin u zásilek mířících k nám z Japonska. Chce tak zamezit případnému dovozu potravinových výrobků, které by mohly být kontaminovány radiací. Inspektoři také zkontrolují japonské potraviny, které už na českém na trhu jsou - u nich ale žádné problémy nečekají.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, David Koubek, Adéla Havránková, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme