Japonsko se bojí radiace, kontrolou prošel i zpravodaj ČRo

Situace v japonské jaderné elektrárně Fukušima je stále kritická. Podle světových agentur jsou dvě velké díry ve zdi, která obklopuje čtvrtý reaktor. V elektrárně navíc dnes došlo už ke třetímu výbuchu. Exploze poškodily ochranný obal reaktoru druhého bloku a do ovzduší unikly radioaktivní látky. V okolí elektrárny naměřili nebezpečné hodnoty radiace, ty ale opět poklesly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozená elektrárna Fukušima na satelitním snímku ze 14. března 2011

Poškozená elektrárna Fukušima na satelitním snímku ze 14. března 2011 | Zdroj: Reuters

Vláda nařídila 140 tisícům lidí v okolí elektrárny, aby nevycházeli z domu. Z dvacetikilometrového pásma lidi evakuovala. I v oblasti vzdálené několik set kilometrů na jih už zaznamenali čtyřicetkrát vyšší radiaci oproti normálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Japonska se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Podle zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše, který se z postižené oblasti po výbuchu přesunul do Tokia, teď u reaktoru pracuje 50 lidí, kteří bojují s časem a snaží se ochladit reaktor mořskou vodou. Ostatní pracovníci byli evakuováni. Dvacet z nich bylo převezeno do zvláštního zařízení v Tokiu a jsou v péči lékařů.

Obyvatele Tokia ráno vyděsila zpráva, že vítr nese radioaktivní prach k hlavnímu městu. Podle meteorologů se ale vítr stočil směrem na moře. Zpravodaj Českého rozhlasu žádnou velkou paniku nezaznamenal. Lidé jsou podle něj spíše vystresovaní.

„Lidé se snaží odjet z Tokia směrem na jih. Do Tokia se naopak přemístili lidé z měst v okolí Fukušimi. Z obchodů rychle mizí potraviny, většina hotelů je plná, letenky z Tokia jsou na příští tři dny vyprodané, odjíždějí ale hlavně cizinci,“ hlásil Mikoláš, který po příjezdu do metropole prošel společně s dalšími novináři radiační kontrolou.

Robert Mikoláš | Foto: Tomáš Novák

„Bylo to spíše výjimečné, běžně se to zatím neprovádí. Podle lékaře, s kterým jsem mluvil, je nebezpečí obrovské u lidí, kteří byli do pěti kilometrů od elektrárny. Nad 30 kilometrů by to už nemělo být zdraví škodlivé. My jsme se pohybovali na hranici okolo 30-40 kilometrů.“

„Nechali jsem se s kolegy změřit, množství radiace je sice zvýšené, ale byli jsme ujištěni, že nejde o zdraví škodlivé hodnoty. Co se týče psychiky, jsme na tom po vyšetření rozhodně lépe,“ uvedl Robert Mikoláš.

Pátý stupeň jaderného nebezpečí

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová potvrdila, že Japonsko je už na pátém stupni jaderného nebezpečí, což znamená havárii s důsledky na okolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v japonských jaderných elektrárnách mluvila na Radiožurnálu Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

„Všichni doufají, že se úsilí, které tomu personál elektrárny věnuje, vyplatí a situaci se podaří stabilizovat. Nějakým způsobem to dokázali už ráno, protože tam v jednu chvíli byly opravdu vysoké hodnoty radiace. Svými zásahy je pracovníci elektrárny dokázali snížit zhruba stokrát," řekla Drábová.

Podle Dušana Kobylky z fakulty Jaderné a inženýrské ČVUT je situace zatím stabilizovaná, nelze ale předvídat, co se stane: „Zatím není přesně známo, do jaké míry je poškozena aktivní zóna u jednotlivých reaktorů, co se tam přesně stalo. Takhle na dálku nemůžeme říct, jak se bude vyvíjet situace dál.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech japonských jaderných elektráren mluvil na Rádiu Česko Dušan Kobylka z fakulty Jaderné a inženýrské ČVUT

Tavení palivových článků ale není podle Drábové tím nejkrizovějším scénářem: „Tavení palivových článků ještě nemusí znamenat vážné důsledky pro okolí. Podle nejkrizovějšího scénáře, se kterým v našich úvahách pracujeme je to, že se roztaví podstatná část palivových článků, protaví se reaktorová nádoba a následně selže poslední bariéra, která odděluje radiaci od člověka, tedy ochranná obálka. V tuto chvíli to bohužel nemohu vyloučit. I když Japonci dělají, co mají."

Zprávy z Japonska vyvolávají neklid i jinde ve světě, včetně Evropy. Sílí hlasy zpochybňující bezpečnost jaderných elektráren. Německá kancléřka Angela Merkelová krátce před polednem oznámila, že dokonce dočasně odstaví elektrárny postavené před rokem 1980.

Robert Mikoláš, Igor Maňour, Markéta Bartošová, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme