Jižní Korea chce uskutečnit ostré střelby i přes výhrůžky KLDR

Jižní Korea je odhodlána uskutečnit dělostřelecké cvičení v blízkosti sporné hranice s KLDR. Ostré střelby se tak podle Soulu budou konat i přes hrozby režimu Kim Čong-ila, zpozdit je může jen špatné počasí. Pchjongjang kvůli manévrům jihokorejské armády varoval, že podnikne mnohem větší útok než minulý měsíc, kdy zahynuli 4 Jihokorejci a 18 jich bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci Jižní Koreje

Vojáci Jižní Koreje | Foto: AFP

V našich plánech nedošlo k žádné změně, prohlásilo jihokorejské ministerstvo obrany. Ke zpoždění jednodenního cvičení, které se má uskutečnit mezi 18. a 21. prosincem, tak podle Soulu může dojít jen kvůli nepřízni počasí.

K odkladu přitom Jižní Koreu vyzvalo i Rusko, obavy v souvislosti s chystanou dělostřelbou vyjádřila i Čína. O snížení napětí se přímo v Severní Koreji snažil guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson, který vyzval Severní Koreu ke zdrženlivosti. Jak ale přiznává, výraznějšího pokroku zatím při jednáních s představiteli režimu Kim Čong-ila nedosáhl.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme