K útoku dal příkaz sám Kim Čong-il, tvrdí Jihokorejci

K útoku na na jihokorejský ostrov dál údajně příkaz sám komunistický vůdce Kim Čong-il. Napsal to dnes jihokorejský deník. Při úterní střelbě zahynuli čtyři Jihokorejci a 18 dalších bylo zraněno. V reakci na pokračující výhružky posílí Soul v oblasti vojenské jednotky a do měsíce tam zahájí spolu s Američany vojenské manévry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dým stoupá ze zasaženého ostrova Jon-pchjong po útoku KLDR

Dým stoupá ze zasaženého ostrova Jon-pchjong po útoku KLDR | Zdroj: ČTK

Úterní útok na jihokorejský ostrov Jon Pchjong zřejmě nebyl svévolnou akci místního velitele, ale nařídil ho severokorejský vůdce Kim Čong-il, píše jihokorejský deník Čungang. Vůdce KLDR se tím prý snaží získat synovi větší podporu mezi vojskem.

Kim Čong-il se synem také krátce před palbou základnu, z níž Severokorejci útočili, navštívil a sešel se tam s generálem, který základně velí.

Cestu do oblasti dokonce potvrdila i severokorejská tisková agentura, která oznámila, že Kim Čong-il byl v provincii na návštěvě rybářů. Zmiňuje i to, že ho doprovázela armádní špička včetně syna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem napětí na Korejském poloostrově sleduje redaktorka Kateřina Procházková

Severní Korea ale tvrdí, že odpovědnost za střelbu mají Spojené státy a její jižní soused. Společně totiž naplánovali jihokorejsko-americké námořní cvičení, které chápe Pchjongjang jako jasnou provokaci. I přes kritickou situaci v pohraničí se podle Soulu společné manévry uskuteční ještě tento měsíc.

Pchjongjang dnes také definitivně odmítl jednání mezi generály obou zemí, které navrhovaly Spojené národy. Řešení krize nepřichází ani z Číny, která má na severokorejskou diktaturu nejsilnější vliv. Vláda v Pekingu pouze oznámila, že ruší plánovanou cestu ministra zahraničí do Soulu.

První okamžité reakce Západu na útok byly velmi kritické. Mluvilo se a stále se mluví o nutnosti uspořádat výjimečné setkání Rady bezpečnosti OSN. Zatím k němu ale nedošlo, a to i přesto, že KLDR útokem zjevně porušila dohodu o příměří z roku 1953.

Martin Hromádka, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme