KLDR oslavila výročí. Stranický sjezd však odkládá

Severokorejci oslavili 62 let od vzniku svého státu. Oslavy se ale konaly v atmosféře nejistoty. Stále totiž není jisté, jestli země zahájila mimořádný sjezd vládní strany. Setkání je o to významnější, že by na něm mohl být vrcholným severokorejským politikům představen budoucí vůdce, jeden z Kimových synů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taneční slavnosti na Kim Ir-senově náměstí, Pchjongjang

Taneční slavnosti na Kim Ir-senově náměstí, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Severokorejská média už v pondělí oznámila, že se do hlavního města Pchjongjangu sjíždějí delegáti na první sjezd Korejské strany práce po 30 letech. Zatím ale nikdo nepotvrdil, zda sjezd už opravdu začal.

Zahraniční analytici spekulují, že byl sjezd odložen kvůli chabému zdraví Kim Čong-ila a nedávným záplavám, které poškodily silnice i železnice a zpomalily tak příjezd delegátů.

Sjezd je podrobně sledován, protože se předpokládá, že ho současný vůdce Kim Čong-il využije k předání klíčových stranických pozic nejmladšímu synovi Kim Čong-unovi. Tím mu zajistí následnictví ve třetí generaci severokorejské komunistické dynastie Kimů.

Kateřina Procházková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme