Kritický stav v elektrárně Fukušima děsí nejen Japonce

Japonsko se stále většími obavami sleduje dění v jaderné elektrárně Fukušima. U dvou reaktorů dnes došlo k výbuchům, v dalším pak hořelo. Požár způsobil únik radioaktivity přímo do ovzduší. V Tokiu zprávy o nových explozích vyvolaly paniku a přiměly mnoho lidí, aby metropoli opustili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř nad jaderným zařízením v japonské Fukušimě

Kouř nad jaderným zařízením v japonské Fukušimě | Zdroj: Reuters

Klid Japoncům nepřidalo ani další zemětřesení, které dnes roztřáslo zem v prefektuře Šizuoka a bylo cítit i v hlavním městě Tokiu. To vše podkopává důvěru Japonců ve vládu a premiéra, které viní z toho, že jim nepodávají dostatečné informace o stavu elektrárny:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoj informoval v Ozvěnách dne přímo z Japonska zpravodaj ČRo R. Mikoláš

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové havárie dosáhla stupně pět jaderného nebezpečí – kolize s důsledky na okolí. Situaci v elektrárně navíc komplikuji problémy s chlazením, které by mohly vést k uniku radiace i ve velkých dávkách. Ty by pak mohly ohrozit obyvatele i daleko za hranicemi evakuované oblasti.

Zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš přímo z Japonska cestou z Tokia do Nagoji hlásil, že po ranním výbuchu se situace začala dramatizovat. „V té době navíc silně pršelo, a tak i poslední lidé museli být evakuováni.“ Podle japonského premiéra se bude navíc evakuační zóna rozšiřovat. A další prefektury budou přijímat občany z postižené oblasti.

Připomněl také, že současně pokračují záchranné práce v místech, které byly zasaženy zemětřesením a následnými vlnami tsunami. „Jaderná krize toto vytlačia, ale je tam stále zhruba 100 000 vojáků a záložníků, kteří pátrají po pohřešovaných. I když je šance stále mizivější, jsou tam místa, odkud je třeba dostat lidi pryč,“ poznamenal Robert Mikoláš.

Obdiv Japoncům

Jaderný fyzik Radek Škoda, který působí na univerzitě v Texasu v USA, ve Stalo se dnes zdůraznil, že výbuch na reaktoru č. 2 poškodil kontejner ve spodní části, kde je nádoba s vodou. „Čtvrtý reaktor byl dlouhodobě odstaven, to znamená, že nebyl odstaven havarijně minulý pátek. Ovšem zpráva, že by hořel bazén s vyhořelým palivem, když v bazénu je voda, mi přijde nereálná.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Práci japonských energetiků ocenil ve Stalo se dnes jaderný expert Radek Škoda z univerzity v Texasu

Škoda také ocenil úsilí Japonců. „Mimořádně je obdivuji, takové zemětřesení ještě nezažili. To, co dělají, je opravdu nadlidské úsilí. Následky které jsou vidět z pohledu radiační situace – i když ukazují některé vážné věci - tak zatím nejsou katastrofální,“ zdůraznil Škoda.

Varování z Evropy

Některé země zavádšjí nová opatření pro cestování a pobyt v zemětřesením poškozeném Japonsku. Vede je k tomu zhoršující se situace v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1. Rakouské ministerstvo zahraničí například svým občanům doporučuje opustit severovýchod Japonska a zrušit všechny nevyhnutelné cesty do této země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Večerním Radiožurnálu o situaci mluvila Martina Hanáčková

Rodiny s dětmi by pak měly opustit okolí Tokia a Jokohamy, které by mohla zasáhnout radiace z jaderné elektrárně Fukušima 1. Francouzi pak upozorňuje své občany, žijící v Tokiu, aby nevycházeli ven a zůstali doma se zavřenými okny. Cesty do Japonska doporučuje zrušit i Finsko, Norsko, Velká Británie, Německo nebo Itálie.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme