Kvůli tragédii na Mount Everestu chtějí šerpové předčasně ukončit sezónu

Většině výprav na nejvyšší horu světa Mount Everest hrozí, že se na vytoužený vrchol nedostanou. Šerpové totiž vážně zvažují předčasné ukončení lezecké sezóny kvůli tragédii z minulého týdne, kdy lavina připravila o život 13 průvodců a tři se dosud pohřešují. Expedice jsou v ohrožení, ačkoliv nepálská vláda slibuje, že splní většinu požadavků šerpů, mimo jiné vyšší pojištění nebo ustavení fondu pomoci pro zraněné či oběti neštěstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragédie na Mount Everestu: Jeden ze šerpů, kteří lavinu přežili, na nemocničním lůžku. Duben 2014

Tragédie na Mount Everestu: Jeden ze šerpů, kteří lavinu přežili, na nemocničním lůžku. Duben 2014 | Zdroj: Reuters

Kdyby šerpové ukončili lezeckou sezónu předčasně, pro většinu výprav by to znamenalo konec expedice.

„Musely by odejít. Většina z nich jsou komerční expedice, kde jsou všichni členové závislí na práci šerpů, kteří jim připraví cestu k vrcholu,“ říká horolezec David Fojtík.

Šerpů, kteří na Mount Everestu pracují, je podle něj mnoho. „Dělají vše od práce kuchařů a pomocníků až po elitní průvodce, kteří se starají většinou o západní klienty,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl horolezec David Fojtík

Člověk, který si koupí místo v komerční expedici, zaplatí několik desítek tisíc dolarů, pokud jde z jižní nepálské strany.

„Nutná minimální částka je kolem 40 tisíc dolarů. Horní hranice asi není úplně omezená – závisí na tom, jaký chcete luxus,“ konstatuje Fojtík.

„Klient závisí na práci horského nosiče, protože ten mu připravuje jednotlivé výškové tábory, nosí mu do nich kyslíkové bomby, ale také vaří čaj, jídlo a podobné věci. Fyzicky ho doprovází na celé cestě,“ popisuje.

Jsou ale i výpravy, které šerpy nepotřebují. Jako třeba ta, kterou absolvoval on sám.

Tragédie na Mount Everestu: Jeden ze šerpů, kteří lavinu přežili, na nemocničním lůžku. Duben 2014 | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Výpravy pod Everestem jsou dvojího druhu. Malé, jako jsme byli třeba my dva, chtěli jsme jít nahoru bez kyslíkových přístrojů a bez pomoci šerpů. A pak jsou komerční výpravy, kde si můžete koupit místo a pokusit se o vrchol,“ objasňuje horolezec.

Podle něj se dá očekávat, že pokud lezecká sezóna skutečně skončí, část lidí čekajících na výstup bude po nepálské vládě nebo firmách organizujících expedice žádat odškodnění.

„Je to dost pravděpodobné a dost dobře možné. Většina klientů je ze západu a minimálně americká jurisdikce jim k tomu dává možnosti a prostředky. Pravděpodobně budou žádat odškodnění nebo náhradní místo na expedicích v příštích letech,“ dodává David Fojtík.

Lavina na Mount Everestu zabila nejméně 12 nepálských šerpů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme