Letouny A380 společnosti Quantas nesmí do vzduchu

Všech šest obřích letadel A380 australských aerolinek Quantas zůstane na zemi a podstoupí pečlivou technickou kontrolu. Společnost tak reaguje na nehodu jednoho ze strojů, kterému vybuchl motor za letu na lince Singapur-Sydney.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A380 - motor v barvách společnosti Qantas

Airbus A380 - motor v barvách společnosti Qantas | Foto: Qantas Airways Ltd.

Letadla A380 se do vzduchu nedostanou, dokud experti nezjistí příčinu nehody. Je možné, že k podobnému opatření sáhnou i další aerolinky.

Při incidentu se nikomu nic nestalo, ale Quantas odmítá riskovat a ohrozit svou stoprocentní bezpečností úspěšnost.

Pozornost se tak upírá k letadlu, které už během výroby provázela celá řada komplikací. Navíc od zavedení do provozu před šesti lety to není první nehoda. Už dříve měl stroj problémy s motorem a pneumatikami.

Pokud se ale nehodu podaří rychle vysvětlit, tak by podle leteckého experta Martina Salajky neměla mít vliv na prodej letadla.

„Ekonomika jeho provozu je velmi úspěšná. Výrobce uvádí, že když se spotřeba paliva přepočítá na cestujícího, tak je nižší než u osobního auta,“ připomněl Salajka.

Martin Hromádka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme