Násilí na ženách je v Indii nejvíc diskutované téma. Kurzy sebeobrany praskají ve švech

Násilí na ženách je dnes v Indii nejvíc diskutované téma. Prezident podepsal zákon, který za znásilnění zavádí trest smrti. Navíc právě dnes u soudu v Díllí pokračuje proces s muži, kteří vše brutálním činem vyvolali. V prosinci znásilnili a zavraždili studentku v městském autobuse. Indickým ženám došla trpělivost. Demonstrují v ulicích a ty odvážnější se rozhodly vzít situaci doslova do svých rukou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indkám došla trpělivost a v ulicích upozorňují na násilí na ženách.

Indkám došla trpělivost a v ulicích upozorňují na násilí na ženách. | Zdroj: Reuters

V kroužku stojí asi tucet mladých žen a pozorují, jak učitelé předvádějí základy sebeobrany. Křehká dívka právě složila na zem statného útočníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O indických ženách a dívkách natáčel v Díllí zvláštní zpravodaj Jaromír Marek

Nové a nové kurzy sebeobrany se dnes v Díllí rodí jako houby po dešti.

„Až dosud byl největší zájem o cviky na hubnutí, teď převládá sebeobrana,“ potvrzuje instruktor.

„Jednomu útočníkovi se třeba ubráním, ale když jich bude šest? pochybuje Reena, která se právě zapsala do kurzu. Jak říká, nemuselo ani přijít brutální znásilnění v autobuse, aby měly indické ženy strach vyjít po setmění na ulici. Není tam pro ně bezpečno.

„Po sedmé večer už nikam nechodím, rodiče by mě nepustili. Chápu to, je to pro moje bezpečí,“ říká asi dvacetiletá studentka a její kamarádky přitakají.

Všude je to stejné, jen s tím rozdílem, že některé dívky pustí rodiče po setmění ven s kamarády, jiné jen s rodinou.

Soud s násilníky v Indii pokračuje výslechem korunních svědků

Číst článek

Své zkušenosti má i česká učitelka Renata, která v Díllí pracuje druhým rokem: „Po setmění se necítím vůbec nikde bezpečně, ani tam, kde bydlím.“

Případ brutálního znásilnění otevřel v Indii téma, které je živé už dávno. Znásilnění jsou tady doslova na denním pořádku. Stále větší část indické veřejnosti si ale uvědomuje, že spíše než kurzy sebeobrany je zapotřebí změnit postavení ženy ve společnosti.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme