Obama: Spekulace o vojenských akcích proti KLDR jsou předčasné

Svět hledá odpověď na severokorejský útok. Při ostřelování ostrova Jonpchjong zemřeli dva jihokorejští vojáci, dalších 50 osob včetně civilistů je mezi zraněnými. Soul nevyloučil raketovou odvetu na severokorejskou základnu v případě dalších provokací. Jeden z nejhorších vojenských incidentů na hranici mezi oběma zeměmi za posledních téměř 60 let ovlivnil i světové trhy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejský prezident Lee Myung-bak navštívil kvůli útoku generální štáb v Soulu

Jihokorejský prezident Lee Myung-bak navštívil kvůli útoku generální štáb v Soulu | Zdroj: ČTK

Jihokorejská váda jedná o dalším postupu a všechny kroky zároveň koordinuje se Spojenými státy, které mají na jihu poloostrova rozmístěno na 28 tisíc vojáků. Spekulace o jejich nasazení jsou ale podle prezidenta Baracka Obamy předčasné.

„Jižní Korea je naším spojencem, je jím už od Korejské vlády a já jasně říkám, že jsme odhodlaní svého spojence bránit. V tuto chvíli jsou ale spekulace o vojenských protiakcích předčasné,“ zdůraznil Obama v rozhovoru pro televizi ABC, kde Jižní Koreu ujistil o plné podpoře Spojených států.

Washington spolu s Bruselem označil útok KLDR za porušení příměří a varoval před další eskalací napětí. Soul nyní také zvažuje možnost uvalení sankcí Rady bezpečnosti OSN.

Někteří analytici ale pochybují o průchodnosti nové rezoluce. Podle nich jí totiž Čína, která jako jediná ze všech pěti stálých členů RB útok neodsoudila a jen vyzvala obě strany k většímu úsilí o zachování míru, nepodpoří.

Šok mezi obyvateli

Jihokorejský prezident I Mjong-bak v reakci na střelbu ale prohlásil, že útok na civilisty nemůže být tolerován. Hodinová přestřelka způsobila šok mezi asi 1200 obyvateli žijícími na zasaženém ostrově Jonpchjong, kteří byli evakuováni.

Jižní Korea zrušila i plánované rozhovory mezi Červenými kříži obou zemí a pozastaví humanitární pomoc pro Pchjongjang.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Ondřej Himmer, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme