Peking se prý Tokiu nemstí zastavením vývozu kovů

Čína odmítá zprávy o zastavení vývozu vzácných kovů do Japonska kvůli současné diplomatické roztržce. Peking přesto i nadále požaduje okamžité propuštění zadržovaného kapitána. Čína v reakci na postup japonských úřadů už přerušila kontakty na ministerské úrovni a odložila řadu jednání. Ruší však i některé kulturní akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protijaponská demonstrace v Pekingu

Protijaponská demonstrace v Pekingu | Zdroj: ČTK

Čínské ministerstvo obchodu se ohradilo proti tvrzení listu New York Times, že přerušilo dodávky důležitých vzácných kovů, které jsou zapotřebí při výrobě iPodů, elektromobilů, střel i dalších produktů. Například každý z hybridních vozů Toyota Prius obsahuje dvanáct kilogramů těchto kovů.

Podle Pekingu se ale zprávy amerického deníku nezakládají na pravdě. Čína, která v současnosti těží 95 procent vzácných kovů, mimo jiné terbia, neodymia nebo ceria se přesto snaží jejich export omezovat s odůvodněním, že je sama potřebuje.

Spor s Japonskem však i nadále pokračuje a čínský premiér Wen Ťia-pa se v New Yorku účastní zasedání Valného shromáždění OSN, varoval Tokio před dalšími protiopatřeními, pokud nebude zadržovaný kapitán okamžitě propuštěn.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme