Po 66 letech se otevírají hranice mezi Indií a Pákistánem

Hranice mezi Indií a Pákistánem se otevírají. Povolení ke vstupu do země budou od dnešního dne vydávat přímo na hraničním přechodu. Zjednodušení vstupních formalit je významným krokem k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Šedesát šest let - od rozdělení někdejší britské kolonie na Indii a Pákistán - mohli lidé cestovat do sousedního státu jen zcela výjimečně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indicko-pákistánská hranice

Indicko-pákistánská hranice | Zdroj: Reuters

Až dosud se Indové a Pákistánci setkávali jen na jediném hraničním přechodu mezi oběma státy ve Wagah. Při obřadu snímání vlajky.

Mohli na sebe pokřikovat, oba národy ale oddělovala hraniční závora. Hranice byla až dosud kvůli složitým vízovým procedurám prakticky nepřekročitelná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O otevírání se indicko-pákistánské hranice mluvil Jaromír Marek ze zahraniční redakce

„Určitě bych chtěl jednou navštívit Pákistán. Jsou to naši nejbližší sousedi, máme společnou kulturu,“ řekl tehdy jeden z přihlížejících.

Od dnešního dne je to realita. V první fázi mohou získat víza přímo na hranici lidé starší pětašedesáti let. Od roku 1947 jsou rodiny na obou stranách rozděleny. Teď se mohou příbuzní znovu setkat.

K pootevření společné hranice mělo dojít už před několika lety. Teroristické útoky v Bombaji z roku 2008 ale tento proces zbrzdily.

Jaromír Marek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme