Po severokorejském útoku jsou údajně další dva mrtví

Těla dalších dvou lidí našla dnes jihokorejská policie. Podle agentury Reuters údajně zahynuli během včerejšího severokorejského ostřelování. Pokud se informace potvrdí, zvýší se počet mrtvých Jihokorejců na čtyři. Osmnáct dalších lidí, včetně tří civilistů, pak střely zranily.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasažené jihokorejské domy po útoku KLDR

Zasažené jihokorejské domy po útoku KLDR | Zdroj: ČTK

Těla dvou starších lidí našla jihokorejská policie v troskách ohořelého domu. Pravděpodobně šlo o dva starší muže, kteří zde pracovali na stavbě.

Počet mrtvých po včerejším útoku se tak může vyšplhat na čtyři. Případné ztráty na straně KLDR nejsou známy.

Pchjongjang včera ostřeloval jihokorejský ostrov Jon-Pchjong, na kterém žije zhruba 1500 obyvatel. Cílem střelby ale byla pravděpodobně tamní vojenská posádka.

Situace v metropoli Soulu je den po bombardování klidná. Obyvatelé hlavního města přesto neskrývají nervozitu.

Za uplynulá desetiletí si už na časté provokace ze strany KLDR zvykli, poslední útok se ale o těch předchozích lišil tím, že severokorejská armáda zaútočila i na civilisty a zničila řadu obytných domů. I proto se šíří hlasy volající po odvetě.

Na druhé straně se Jihokorejci obávají rozšíření konfliktu. Soul totiž leží jen 50 kilometrů od společné hranice a při vypuknutí války by byl prakticky zničen.

Západ nejničivější útok komunistických sil od konce Korejské války v roce 1953 odsoudil. Rada Rady bezpečnosti OSN pak kvůli němu připravuje mimořádné zasedání.

Martin Hromádka, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme