Radiace ve Fukušimě zůstává vysoká, chlazení pokračuje

Počet obětí ničivého japonského zemětřesení a následné vlny tsunami dosáhl 5400, dalších 9600 osob se pohřešuje. Kromě záchranných prací nepřetržitě pokračuje i ochlazování reaktorů v jaderné elektrárně ve Fukušimě, kde opět stoupá radioaktivita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Fukušima Dai - iči a její čtyři reaktory

Jaderná elektrárna Fukušima Dai - iči a její čtyři reaktory | Zdroj: Reuters

Nejnebezpečnější je stav třetího reaktoru, který navíc používá smíšené palivo obsahující mimořádně nebezpečné plutonium. Kvůli snížení teploty nasadili pracovníci elektrárny i vrtulníky a vodní děla.

Vrtulníky shodily na poškozený třetí reaktor přes 60 tun vody, zároveň byly nasazeny i armádní hasičské vozy a policejní vodní dělo. Podle japonské vlády je tento způsob efektivní a teplota díky tomu neroste. Další problémy jsou ovšem hlášeny z reaktoru číslo 2, ze kterého se opět vyvalil kouř.

Premiér Naoto Kan v této souvislosti ocenil nasazení vojáků a policistů, kteří se i přes existující rizika snaží zabránit úniku radiace. Jejich zdravotní stav také kontrolují lékaři.

„Podáváme jim jodové tablety, abychom je chránily před radiací. Dostávají je vojáci i zaměstnanci elektrárny. Co se ale týče ostatních lidí, v jejich případě je nyní nesmyslné jim jodové tablety dávat. Vedlejší účinky jsou dokonce nebezpečnější než samotná radiace, která je ve vzdálenosti dvaceti a více kilometrů stále nízká a neohrožuje lidské životy,“ uvedl pro Český rozhlas představitel kliniky specializující se na nemoci z ozáření.

Jaderná krize ovšem stále není zažehnána a vojáci i policisté budou v chlazení s pomocí vrtulníků i vodních děl pokračovat i v pátek.

Japonsko před a po zemětřesení, Juriage autor: ČTK

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme