Reaktory ve Fukušimě by mohl zakrýt beton po vzoru Černobylu

Japonsko bojuje s časem, aby zvládlo kritickou situaci ve Fukušimě. Nad tamní jadernou elektrárnou dnes opět stoupal kouř. Technici zvažují i zabetonování bloků po vzoru Černobylu, prioritou je ale nadále ochlazení přehřátých reaktorů. Japonská jaderná agentura mezitím zvýšila stupeň nebezpečí v elektrárně na pátý stupeň ze sedmibodové škály.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na zničenou budovu reaktoru číslo 4

Pohled na zničenou budovu reaktoru číslo 4 | Zdroj: Reuters

Kritický je i nadále stav reaktorů 3 a 4, k jejichž chlazení nyní vojáci používají jedenáct vodních děl. Hasiči pak stříkají vodu na blok číslo 1. K dispozici mají na 30 vozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Japonsku přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu asisjký zpravodaj ČRo Rober Mikoláš

Naproti tomu vrtulníky, které během čtvrtka shodily na elektrárnu přes 60 tun mořské vody, dnes nevzlétnou, protože tento pokus nebyl příliš efektivní. Naopak došlo ke zvýšení radiace.

Dnes hodnoty záření poklesly, ovšem tento stav se může rychle změnit, jak ukázaly už předchozí dny. K elektrárně proto míří čtyřčlenný tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii, který bude radiaci měřit.

Určitou naději skýtá nově natažené provizorní elektrické vedení do Fukušimy, díky kterému by mohla být obnovena činnost chladicích systémů. Podle posledních zpráv se ale technici pokusí o zprovoznění u reaktorů 1 a 2 až zítra, u bloku 3 a 4 o den později.

Japonci nevylučují, že nakonec okolo reaktorů vybudují betonový sarkofág podobný tomu, který je v Černobylu. "Uzavřít reaktory do betonu je možné. Ale naší prioritou je právě teď snaha nejprve je ochladit," řekl na tiskové konferenci jeden z činitelů společnosti Tepco, která elektrárnu provozuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup při možném zakrytí reaktoru betonem vysvětloval v Ozvěnách dne Peter Lietava ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Podle odborníků takový postup není sám o sobě složitý, lze k němu ale přistoupit až po ochlazení reaktorů. A to může trvat týdny.

„Závisí to na mnoha faktorech - na tepelném výkonu paliva, které bylo v bazénech a v reaktoru, závisí to od podmínek v lokalitě. Bavíme se o dnech, možný týdnech,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu Peter Lietava ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Objevila se také kritika, že japonská vláda podávala ne zcela úplné informace a navíc se zpožděním. Premiér Naoto Kan v této souvislosti slíbil maximální spolupráci a zlepšení informovanosti. Podle něj není jaderná krize zažehnána, přesto věří, že se problémy s poškozenými reaktory brzy vyřeší.

V evakuačních centrech umírají lidé, chybí léky i potraviny

Havárii ve Fukušimě sleduje s napětím celý svět. V jejím stínu pokračují i záchranné práce a obnova míst na severovýchodě země, zničených před týdnem při zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály a následné vlně tsunami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Tokia telefonoval Radiožurnál řediteli Českého centra Petru Holému

Záchranáři se soustředí především na hlavní komunikace, přístavy a letiště ve městě Sendaj, aby se zlepšilo zásobování. Obyvatelé totiž stále trpí nedostatkem pohonných hmot, potravin a léků. I proto bylo například povoleno pohřbívání lidí bez kremace.

Chladné počasí ještě více zhoršuje situaci v provizorních evakuačních centrech, kde se tísní přes 400 tisíc lidí. Kvůli nedostatečné lékařské péči už na 30 z nich zemřelo. Japonská vláda zvažuje, že se evakuované obyvatele pokusí přemístit do ostatních částí země.

„Počasí je opravdu špatné, hustě sněží a teploty jsou někdy až minus čtyři stupně. Celý svět hovoří o jaderné katastrofě a neuvědomuje si, že nejvíc trpí tito lidé v severních oblastech,“ podotkl ředitel Českého centra v Tokiu Petr Holý.

Obyvatelé jsou evakuováni z desetikilometrové zóny okolo jaderné elektrárny Fukušima | Foto: Reuters

V samotném hlavním městě podle něj panuje klid, ale trvá nedostatek potravin v obchodech, protože Japonci v obavě z nebezpečí všechno vykupují.

Celá země dnes také minutou ticha uctila památku obětí katastrofy. Podle posledních údajů zahynulo na šest a půl tisíce lidí, dalších více než 10 tisíc se pohřešuje.

Japonsko před a po zemětřesení, Juriage autor: ČTK Japonsko před a po zemětřesení, Yagawahama autor: ČTK

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme