Severní Korea oslavila 62. výročí svého vzniku

Dvaašedesáté výročí svého vzniku dnes oslavila komunistická Severní Korea. Zahraniční pozorovatelé soudí, že země si při této příležitosti dá dárek. Jmenuje jakéhosi korunního prince, oficiálního následníka nynějšího diktátora Kim Čong-ila. Schválit ho mají účastníci nejvýznamnějšího jednání tamní komunistické strany za poslední tři desítky let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-il na inspekci v továrně v Pchjongjangu.jpg

Kim Čong-il na inspekci v továrně v Pchjongjangu.jpg | Zdroj: ČTK

Říká se, že nástupcem Kim Čong-ila má být jeho nejmladší syn Kim Čong-wu. Ale o tom, že bude každou chvíli oficiálně jmenován, se spekuluje už nejméně týden, dosud se zatím nic nedělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

KLDR.mp3

Jedním z důvodů může být nemoc současného vůdce, který před dvěma lety utrpěl mrtvičný záchvat, ze kterého se dodnes nevzpamatoval. Říká se, že by mu dělalo problém trávit pět hodin na komunistickém jednání. A druhým důvodem by mohly být povodně, které Severní Koreu před nedávnem zasáhly a někteří poslanci by se mohli špatně dostávat na místo monstrózní akce. Není znám ani přesný termín sjezdu.

Diktátor Kim Čong-il si za svého nástupce vybral svého nejmladšího syna Kim Čong-wua. Svět o něm ví velice málo informací. Prý studoval na internátní škole ve Švýcarsku, narodil se v roce 1983 nebo 1984, líbí se mu americký fotbal, svému otci je fyzicky podobný, je také stejně soutěživý a dravý.

Kam bude KLDR směřovat?

Kim Čong-wu se zřejmě vydá po stopách svého otce a bude se snažit udržet režim takový, jaký je. Pokud se bude obklopovat mladými lidmi, stejně jako v kapitalistickém Švýcarsku, mohl by se snažit o nějaké hospodářské reformy. A zcela určitě se bude snažit udržet kontrolu nad armádou, která ve skutečnosti v komunistické Severní Koreji vládne.

Milan Slezák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme