Severokorejské rakety dlouhého doletu údajně míří na americká území

Severokorejská armáda je v bojové pohotovosti. KLDR tak reaguje na cvičné přelety amerických bombardérů B-52 nad Korejským poloostrovem. Podle severokorejské agentury KCNA míří rakety dlouhého doletu a děla na americké základny na Havaji, ostrově Guam i na kontinentální Spojené státy, konkrétně Aljašku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejská zkouška balistické rakety

Severokorejská zkouška balistické rakety | Foto: Ng Han Guan | Zdroj: ČTK

Poslední z řady výhrůžek režimu Kim Čong-una přichází jen den poté, co USA a Jižní Korea podepsaly novou dohodu o společné vojenské reakci na sebemenší ozbrojenou provokaci ze strany KLDR. Čína, která zůstává jediným hlavním spojencem Severní Koreje, už proto vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O severokorejské hrozbě mluvil v Dopoledním Radiožurnálu zahraniční redaktor Robert Mikoláš

Pchjongjang pohrozil útokem na základny na ostrově Guam a také na Okinawě v Japonsku už před několika dny. Nyní podle vládní agentury KCNA už na tyto vojenské cíle namířil své dělostřelectvo i rakety.

Právě z ostrova Guam totiž vzlétávají americké bombardéry B-52, které kvůli pokračujícím výhrůžkám ze strany KLDR začaly přelétávat nad Korejským poloostrovem. Spojené státy také spolu s Jižní Koreou pokračují ve vojenském cvičení, které potrvá až do konce dubna.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes v reakci na poslední kroky Pchjongjangu uvedla, že jedinou možností, jak může severokorejský režim přežít, je, že se vzdá jaderného i raketového programu. Soul také dnes oznámil, že zatím žádné podezřelé pohyby či aktivity na severokorejské straně nezaznamenal.

Lídr stalinistického režimu Kim Čong-un nicméně strávil poslední týdny návštěvami frontových linií či byl přítomen vojenskému cvičení a vždy plamenně mluvil o vymazání nepřítele z mapy. Pchjongjang navíc nedávno pohrozil Washingtonu i jaderným útokem. Podle expertů však nemá Severní Korea dostatečné vybavení, aby americkou pevninu zasáhla.

KLDR stupňuje své hrozby od únorového jaderného testu, který vyděsil celý svět. Rada bezpečnosti OSN následně schválila vůči zemi tvrdší sankce. Severní Korea v reakci na to vypověděla všechny smlouvy o neútočení se svým jižním sousedem. Pchjongjang je tak se Soulem oficiálně ve válečném stavu. Ten rozdělil Korejský poloostrov v letech 1950 až 1953.

Jaderná časová osa KLDR | Foto: ČTK

Robert Mikoláš, Simona Bartošová, Tomáš S. Šťástka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme