Severokorejský voják chtěl se stíhačkou emigrovat do Ruska. Zřítil se v Číně

V Číně se zřítila severokorejská stíhačka mířící pravděpodobně do Ruska. Vojenský zběh při neštěstí zahynul. Čínští vyšetřovatelé se ale k incidentu odmítají vyjadřovat. Dezerce jsou v armádě režimu Kim Čong-ila poměrně běžné, pokus o útěk za hranice s pomocí letadla je ale výjimečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejské velitelství u demilitarizované zóny

Jihokorejské velitelství u demilitarizované zóny | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

K havárii cvičného stroje, pravděpodobně 60 let starého letounu Mig-15, došlo v severovýchodní provincii Liao-ning. Čínská vládní agentura pád neidentifikovaného letadla potvrdila, další podrobnosti však neuvedla s tím, že vyšetřování incidentu stále probíhá.

Jihokorejská média ale tvrdí, že pilot zřejmě využil probíhajícího cvičení v blízkosti hranic s Čínou a pokusil se ji přeletět a pokračovat dále do Ruska. Moskva totiž, na rozdíl od Pekingu uprchlíky zpět do KLDR nevydává.

Někteří komentátoři v této souvislosti uvádějí, že pokud se pokus o útěk s pomocí stíhačky potvrdí, bude to pro režim Kim Čong-ila velmi potupná zpráva. Navíc v době, kdy v zemi dochází k předávání moci.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme