Soul a Washington koordinují postup vůči KLDR. Zahájí cvičení

Prezidenti Jižní Koreje a Spojených států vyzývají k ukončení provokací ze strany režimu Kim Čong-ila. Zároveň vyvíjejí tlak na Čínu, která je hlavním spojencem KLDR. Soul také uctil památku vojáků, zabitých při včerejším bombardování. Někteří obyvatelé v souvislosti s nejničivějším útokem komunistických sil od konce korejské války v roce 1953 volají po tvrdé odvetě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dým stoupá ze zasaženého ostrova Jon-pchjong po útoku KLDR

Dým stoupá ze zasaženého ostrova Jon-pchjong po útoku KLDR | Zdroj: ČTK

Situace v metropoli Soulu je den po bombardování klidná. Obyvatelé hlavního města přesto neskrývají nervozitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Korejském poloostrově sleduje zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Za uplynulá desetiletí si už na časté provokace ze strany KLDR zvykli, poslední útok se ale o těch předchozích lišil tím, že severokorejská armáda zaútočila i na civilisty a zničila řadu obytných domů. I proto se šíří hlasy volající po odvetě.

Na druhé straně se Jihokorejci obávají rozšíření konfliktu. Soul totiž leží jen 50 kilometrů od společné hranice a při vypuknutí války by byl prakticky zničen.

Washington a Soul se proto snaží demonstrovat jednotu i sílu. Spojené státy mají na jihu poloostrova rozmístěných 28 tisíc vojáků, spekulace o jejich nasazení jsou ale podle prezidenta Baracka Obamy předčasné.

K jihokorejským břehům míří americká letadlová loď

Už v neděli Američané s Jihokorejci zahájí společné námořní cvičení ve Žlutém moři, kterého se zúčastní i americká letadlová loď na jaderný pohon USS George Washington.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Korejském poloostrově okomentoval v Ranním interview Radiožurnálu analytik Lukáš Visingr

Podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra také chtějí obě země ukázat svou připravenost bránit se ozbrojenému útoku Severní Koreje.

„V souvislosti s informacemi o pokroku v severokorejském jaderném programu ale jihokorejská média přinesla zprávu, že Jihokorejci uvažují o tom, že by požádali Američany, aby na území Jižní Koreje rozmístili svoje nukleární zbraně. To by byl dost zásadní krok,“ připomněl Visingr.

Soul nyní také zvažuje možnost uvalení sankcí Rady bezpečnosti OSN. Někteří analytici ale pochybují o průchodnosti nové rezoluce. Podle nich jí totiž Čína, která jako jediná ze všech pěti stálých členů RB útok neodsoudila a jen vyzvala obě strany k většímu úsilí o zachování míru, nepodpoří.

Visingr se ale domnívá, že spojenectví KLDR s Čínou už není tak pevné jako dřív. „Čína je sice jediným státem, která v Severní Koreji alespoň nějaký vliv, na druhou stranu ten vliv za poslední roky výrazně poklesl a je evidentní, že v řadě ohledů si Severní Korea dělá, co chce. Čína teď rozhodně nemá zájem na tom, aby se konflikt eskaloval,“ podotkl analytik.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme