Svět odsuzuje útok Severní Koreje. S výjimkou Číny

Počet obětí severokorejské střelby už vzrostl na čtyři. Vedle dvou vojáků zahynuli i dva civilisté. Všichni stálí členové Rady bezpečnosti OSN s právem veta už také útok odsoudili, s výjimkou Číny. Peking pouze vyzval znesvářené strany, aby vyvinuly větší úsilí pro zachování míru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v ulicích Soulu protestují proti režimu Kim Čong-ila

Demonstranti v ulicích Soulu protestují proti režimu Kim Čong-ila | Zdroj: ČTK

Peking je už dlouhá desetiletí hlavním spojencem totalitního režimu v Pchjongjangu, se kterým ho spojuje ideologie. Bok po boku bojovaly proti vojskům OSN v Korejské válce.

Čína navíc nyní Severní Koreu používá kvůli prosazování své politiky ve východní Asii, tedy jako jakousi kartu proti Spojeným státům, hlavně ale nechce kolaps KLDR, který by vyvolal obrovskou vlnu uprchlíků mířících právě i do Číny.

Přesto se poslední severokorejský útok, vůbec jeden z nejničivějších za posledních téměř 60 let, od těch předchozích liší rozsahem škod i civilními oběťmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

S informacemi o reakcích na útok KLDR se do Odpoledního Radiožurnálu přihlásil zpravodaj Robert Mikoláš

Čínské vedení je tak ve dvojím ohni. Pokud nepodnikne žádné kroky a opět se schová za svého chráněnce, bude čelit vzrůstající mezinárodní kritice. Tím spíše, když prakticky neumožnilo odsuzující rezoluci v RB OSN po březnovém potopení jihokorejské korvety, kdy zahynulo 46 námořníků.

Nyní ovšem došlo k přímému útoku na území druhé země, dokonce na civilisty. Navíc tím nahrává k ještě většímu semknutí někdejších rivalů Japonska a Jižní Koreje společně se Spojenými státy. Může tím také dodat Severní Koreji chuť v podobných provokacích pokračovat.

Na druhé straně však v případě odsouzení Pchjongjangu může vyvolat protichůdnou reakci režimu Kim Čong-ila, na který nemá až takový vliv, a KLDR na truc podnikne další v řadě provokací.

Čínská televize připsala vinu za útok Soulu

Čínská státní televize CCTV dokonce o incidentu informovala s tím, že útok vyprovokovala Jižní Korea. Přestože televize přinesla záběry z hořících jihokorejských domů velmi rychle, a ze záběrů tak bylo de facto jasné, odkud přišel útok, citovala severokorejského představitele, podle kterého střelbu rozpoutal Soul.

Zároveň čínská média přinesla záběry z vyhlašování výsledků Asijských her, konkrétně soutěže lukostřelkyň, kde se na prvním místě umístila Jihokorejka před třetí Severokorejskou, přičemž si obě potřásly rukama a pogratulovaly.

Čínská vláda pak i nadále vyzývá ke klidu a vzájemnému dialogu, zároveň vyjádřila lítost nad oběťmi včerejšího severokorejského útoku. Svět však od ní tentokrát čeká více.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme