Svět s napětím očekává začátek jihokorejského cvičení

Rada bezpečnosti OSN se ani po více než osmihodinovém jednání nedohodla na rezoluci o krizi na Korejském poloostrově. Podle ruského velvyslance Vitalije Čurkina by Jižní Korea měla upustit od plánovaných vojenských cvičení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejští vojáci hlídkují na ostrově Jonpchjong ve sporných vodách Žlutého moře

Jihokorejští vojáci hlídkují na ostrově Jonpchjong ve sporných vodách Žlutého moře | Foto: AFP

Podle jihokorejské tiskové agentury má být ale cvičení spuštěno během několika hodin, a to navzdory hrozící odvetě ze strany KLDR.

Ačkoliv podle americké velvyslankyně Susan Riceové všichni členové Rady odsoudili Severní Koreu za oba letošní smrtící útoky proti Jižní Koreji, neshody v postojích ohledně dalšího postupu jsou příliš velké na to, aby byly překonány.

Podle diplomatů přednesla závažné námitky hlavně Čína. Eskalace napětí na Korejském poloostrově už přitom srazila vztahy mezi oběma zeměmi na nejnižší úroveň za dlouhá desetiletí.

Silvie Třeslínová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme