Tokio se bojí masivních výpadků elektřiny

Japonsko se po páteční katastrově potýká nejen s akutním ohrožením v podobě poškozené jaderné elektrárny Fukušima, ale i s nedostatkem elektřiny. Metropole Tokio dokonce varuje před masivním výpadkem proudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli nedostatku elektřiny Tokio omezuje provoz metra

Kvůli nedostatku elektřiny Tokio omezuje provoz metra | Zdroj: Reuters

Radiace v jaderné elektrárně ve Fukušimě zůstává vysoká i přes pokračující chlazení. Japonci na dopravu vody k reaktorům používají vrtulníky, nasadit chtějí i vodní děla.

Nejnebezpečnější je stav třetího reaktoru, který navíc používá smíšené palivo obsahující nebezpečné plutonium. Pod kontrolou navíc technici nemají ani čtvrtý reaktor, v jehož nádrži pro vyhořelé palivo totiž zřejmě není žádná voda a hrozí další přehřívání.

Kvůli havárii se také Japonsko potýká s nedostatkem proudu, tokijské úřady už v této souvislosti varují před masivním výpadkem proudu v hlavním městě. Z tohoto důvodu byl od 17. hodiny omezen provoz tokijských linek metra.

Zcela bez proudu navíc už několik dní zůstává na 850 tisíc domácností v postižených oblastech. Téměř 400 tisíc lidí ze zničených obcí, kteří našli útočiště ve dvou tisících provizorních centrech, pak trápí i nedostatek potravin a pitné vody. Teplota navíc klesá i pět stupňů pod bod mrazu.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme