V jaderné elektrárně Fukušima se podařilo stabilizovat reaktory

Stav reaktorů v japonské jaderné elektrárně se povedlo stabilizovat, krize ale trvá. V reaktoru číslo 3 opět začal nebezpečně stoupal tlak a technici uvažovali o vypuštění radioaktivní páry, nakonec ale tlak poklesl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření radioaktivity člověka, který žije v blízkosti jaderné elektrárny Fukušima

Měření radioaktivity člověka, který žije v blízkosti jaderné elektrárny Fukušima | Foto: Gregory Bull | Zdroj: ČTK

Z trosek domů zřícených při zemětřesení vyprostili záchranáři devět dní po katastrofě dva živé lidi. Celkový počet mrtvých a pohřešovaných už ale přesáhl 20 tisíc.

Osmdesátiletá žena a pravděpodobně její šestnáctiletý vnuk byli objeveni v obci Išinomaki. Oba prý přežili jen díky zásobám potravin v ledničce. Experti v této souvislosti mluví o zázraku.

Na podobný případ čekají i desítky specialistů snažící se v jaderné elektrárně ve Fukušimě 1 o chlazení poškozených reaktorů. V jejich okolí sice došlo k mírnému poklesu radiace, podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii však krize stále není zažehnána.

Mluvčí japonské vlády dnes také potvrdil, že jaderná elektrárna ve Fukušimě bude po zvládnutí situace a odstranění všech problémů vyřazena z provozu. Už dříve se přitom objevily názory, že by mohla být zabetonována po vzoru Černobylu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme