Ve Fukušimě opět stoupala teplota i radiace

V jaderné elektrárně Fukušima opět nebezpečně stoupala teplota, vysoká byla i radiace a nad třetím reaktorem se objevil kouř. Čtyři bloky kvůli tomu byly dočasně evakuovány. Úřady v Tokiu zároveň oznámily, že tekoucí pitná voda není kvůli vysokému množství radioaktivního jódu vhodná pro kojence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření radioaktivity člověka, který žije v blízkosti jaderné elektrárny Fukušima

Měření radioaktivity člověka, který žije v blízkosti jaderné elektrárny Fukušima | Foto: Gregory Bull | Zdroj: ČTK

V prvním reaktoru vzrostla teplota až na 400 stupňů, tedy o sto více než je konstrukční limit. Problémy se objevily i v druhém bloku, kde radiace dosáhla až 500 milisievertů za hodinu. Práce na obnově chladicích systémů pak byly dočasně přerušeny kvůli kouři, který se objevil nad třetím blokem.

Japonské úřady zároveň přiznaly, že radiace dosahující i 100 milisievrtů byla naměřena až ve vzdálenosti 30 kilometrů od jaderné elektrárny, přesto zatím nehodlají rozšířit dvacetikilometrové evakuační pásmo.

Premiér Naoto Kan na druhé straně varoval před konzumací listové zeleniny a mléka pocházejících ze zasažených oblastí, Tokio pak oznámilo, že tekoucí pitná voda obsahuje radioaktivní jód a není vhodná pro kojence.

Obyvatelé metropole na zprávu reagovali tím, že prakticky vykoupili balenou vodu. Vláda ji proto chce distribuovat přímo rodinám s malými dětmi.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme