Výročí masakru na Tchien-an-men: Čínská policie zatýká disidenty

Třiadvacet let od masakru na náměstí Nebeského klidu je Peking opět pod přísnou kontrolou. Stovky policistů a tajných agentů hlídají nejen centrum hlavního města, ale také čínské disidenty a rodiny pozůstalých. Úřady se tak snaží zabránit jakýmkoli vzpomínkovým akcím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína: Oslavy 60. výročí. Policisté u vstupu na náměstí Nebeského klidu vše prohledávají.

Čína: Oslavy 60. výročí. Policisté u vstupu na náměstí Nebeského klidu vše prohledávají. | Foto: Robert Mikoláš

Někteří disidenti a rodiny obětí z náměstí Nebeského klidu jsou jako každoročně v domácím vězení. Řadu z nich policisté dokonce zatkli. Pomaleji funguje i internet a na řadu dříve dostupných stránek zahraničních médií se nedá připojit.

Ve vězení skončila i mluvčí organizace Tchien-an-menské matky. Toto sdružení do Pekingu pravidelně posílá otevřené dopisy, ve kterých vyzývá čínskou vládu, aby přijala za masakr v roce 1989 odpovědnost. Rodiny obětí si podle nich zaslouží odškodnění a vyšetření události.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu mluvila v Ranním Radiožurnálu zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Několik let za to bojoval i Ja Wej-lin, který se před týdnem oběsil. Příbuzným zanechal zprávu, ve které napsal, že si bere život na protest proti tomu, že čínská vláda o střelbě do demonstrantů nemluví a rodinám se neomluvila ani jim nedala žádné náhrady.

V noci na 4. června 1989 čínská armáda krvavě potlačila protesty na náměstí Nebeského klidu. V centru Pekingu tehdy zahynuly stovky až tisíce lidí. Většinou šlo o studenty, kteří po vzoru východní Evropy prosazovali demokratizaci Číny.

Další stovky lidí byly po události zatčeny, ti šťastnější utekli ze země nebo byli vyhoštěni. O pekingském masakru se dodnes nesmí mluvit a informace o něm jsou utajovány a za jejich šíření hrozí přísné tresty.

Igor Maňour, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme