Zabíjení Jihokorejců nebylo záměrem KLDR, míní český velvyslanec

Jižní Korea pohrozila Severní Koreji odvetnými kroky den poté, co se jeden z jejích ostrůvků ve Žlutém moři stal terčem dělostřelecké palby severokorejské armády. Jihokorejci a Američané pak v neděli zahájí vojenské cvičení, kterého se zúčastní i letadlová loď USA. Pchjongjang varoval, že manévry poloostrov přiblížily na pokraj války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasažený jihokorejský dům po útoku KLDR

Zasažený jihokorejský dům po útoku KLDR | Zdroj: ČTK

Podle českého velvyslance v Korejské lidově demokratické republice Martina Tomča je situace skutečně vážná a jde o nejhorší krizi od Korejské války.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec v KLDR Martin Tomčo ve Svetě o druhé Rádia Česko

„Co je na posledním konfliktu ještě horšího, že následuje po řadě jiných událostí, které velmi negativně ovlivnily vzájemné korejské vztahy. Mám na mysli případ korvety Cheonan potopené letos severokorejským torpédem a jaderný a balistický test z loňského roku,“ připomněl Tomčo.

Oficiální severokorejská média podle něj šíří verzi, že útok byl reakcí na ostřelování ze strany Jižní Koreje. Stejné vysvětlení se od tamního ministerstva zahraničí dostalo i evropské delegaci, která v KLDR shodou okolností nyní pobývá.

„Nicméně z rozhovoru bylo cítit, že sami naši korejští partneři jsou poněkud zaskočeni tím, v co konflikt vyústil. To, co následovalo poté, že granáty dopadly na obydlenou oblast a došlo k obětem, si troufám říct nebyl záměr místních orgánů,“ podotkl Tomčo, který se setkání osobně účastnil.

Podle jeho mínění režim Kim Čong-ila otevřený konflikt s Jižní Koreou a jejími spojenci riskovat nehodlá. „Myslím, že si velice dobře uvědomují, že jsou tady jisté limity, že by neměli překročit jakousi hranici, protože rozložení sil nehraje v jejich prospěch. Nicméně místní oficiální pozice to nepřipustí,“ dodal český velvyslanec.

Martin Hromádka, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme