Zpráva OSN přirovnává zločiny proti lidskosti v KLDR k zvěrstvům nacismu

V Severní Koreji se odehrávají hrůzné zločiny proti lidskosti a tamní režim by se za ně měl zodpovídat před Mezinárodním trestním soudem. V dnes zveřejněné zprávě to uvedla vyšetřovací komise OSN pro Severní Koreu, která porušování lidských práv v KLDR přirovnala ke zvěrstvům z éry nacismu a doporučila, aby před soudem stanul i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou | Foto: Lee Jin-man | Zdroj: ČTK

Tříčlennou komisi vedenou australským soudcem ve výslužbě Michaelem Kirbym ustavila loni v březnu Komise OSN pro lidská práva v Ženevě. Ta má zprávu projednávat na svém zasedání 17. března.

Jde zatím o nejserióznější mezinárodní snahu prověřit tvrzení o systematickém závažném porušování lidských práv v KLDR. Severní Korea zprávu kategoricky odmítla, podle jejích vyslanců v Ženevě se v zemi lidská práva neporušují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zprávě OSN týkající se zločinů proti lidskosti v KLDR informovala redaktorka Tea Parkanová

„Závěr je, že v Severní Koreji dochází k vážným zločinům proti lidskosti. Nejsou ojedinělé, jsou v rozporu s mezinárodním právem a někdo se za ně musí zodpovídat,“ tvrdí Michael Kirby.

Komise ve zprávě o 372 stranách píše například o svědectvích, že obyvatelé KLDR musí čelit zotročování, mučení, sexuálnímu násilí, politickému útlaku a dalším zločinům. Hladovějící obyvatelstvo podle vyšetřovatelů musí snášet nucené přesuny či perzekuce na základě náboženství, politického přesvědčení, rasy a pohlaví.

Žádné tábory oficiálně neexistují

Zpráva si všímá rovněž rozsáhlých politických represí, včetně poprav a internací v táborech nucených prací s odhadovanými 80 až 120 tisíci politickými vězni, stejně jako systému klasifikace rodin podle jejich loajality k režimu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v KLDR a zprávě vyšetřovací komise OSN mluvil koreanista Jaromír Chlada

"Pokud nejsou osoby obviněné z politických zločinů okamžitě popraveny, skončí v nucené internaci v táborech, které oficiálně neexistují. Většina lidí je uvězněna na doživotí a nemají šanci tábor živí opustit," popisují vyšetřovatelé.

Zpráva konstatuje, že obvyklou praxí u výslechů je mučení, a uvádí svědectví o výbavě mučicích komor, které jsou vybavené nádržemi s vodou, pouty a okovy, na něž jsou zadržení zavěšováni hlavou dolů, či jehlami, které se vyslýchaným zapichují pod nehty.

"Závažnost, rozsah a povaha těchto zločinů nemá v současném světě obdoby. V mnoha případech porušování lidských práv zaznamenané komisí odpovídá definici zločinů proti lidskosti,“ píše se v dokumentu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Týká se to například úmyslného vyhladovění nebo způsobu, jakým úřady využívají dodávky potravin k získání kontroly nad obyvatelstvem, ale také rozšířených nucených prací.

Michael Kirby na tiskové konferenci uvedl, že zločiny, které se podle svědectví odehrávají v Severní Koreji, jsou "nápadně podobné" zločinům z doby nacismu. Sdělil také, že OSN v dopise severokorejskému vedení oznámila své další kroky, které směřují k žalobě před mezinárodním soudem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zprávě OSN mluvil na Radiožurnálu také zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

V prohlášení zaslaném agentuře Reuters zástupci KLDR uvedli, že "takzvaná zpráva" je založena na důkazech podvržených mocnostmi nepřátelskými Severní Koreji.

Podle nich jde o "nástroj politického spiknutí, jehož cílem je svržení socialistického systému" a snaha očernit Pchjongjang v očích mezinárodní veřejnosti.

Podle Michaela Kirbyho je v případě Severní Koreje je naprosto nepochopitelné, že se jí tak dlouho daří vyhýbat mezinárodnímu dohledu a kontrolám. "Zločinů proti vlastnímu lidu se tamní režim dopouští už 60 let. Proto vyšetřovací komise předloží svoji zprávu Mezinárodnímu společenství a budeme doufat, že se něco začne dít,“ věří.

ČTK, Tea Veseláková, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme