Zpřísněné sankce vůči Severní Koreji jsou účinné, uvedla OSN

Nukleární program Severokorejců se zpomaluje. Vliv na to prý mají nové sankce Rady bezpečnosti OSN. Ty na KLDR uvalilo mezinárodní společenství letos v únoru poté, co Severní Korea otestovala další ze svých jaderných zbraní. Ke kritice Pchjongjangu se tehdy přidala i Moskva a Peking.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severní Korea Raketa

Severní Korea Raketa | Zdroj: Reuters

Současné sankce vůči Severní Koreji vývoj jaderného programu a raket sice nezastavily a asi ani nezastaví, pomohly ale údajně k jejich zpomalení. Píše se o tom v tajné zprávě Rady bezpečnosti OSN.

Odborníci, kteří zprávu vypracovali také navrhují, že v postizích vůči stalinistickému režimu by mezinárodní společenství mělo pokračovat. Finanční sankce by měl Západ uvalit například také vůči novému severokorejskému ministerstvu pro atomovou energii nebo také vůči několika ruským a ukrajinským obchodníkům se zbraněmi. Jen tak je prý možno Pchjongjang zastavit od nelegálního nákupu částí a součástech do raket, jaderných bomb a zbraní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vliv můžou mít sankce na nukleární program KLDR, zjišťovala zpravodajka ČRo v Asie Kateřina Procházková

Média spekulují také o tom, že vliv na současné změny může mít nový ministr obrany. Severokorejský vůdce Kim Čong-un ho jmenoval do funkce v pondělí. Jde údajně o neznámého generála Čang Čong-nama. Jaká bude ale jeho pozice a vliv na dění, to se dozvíme nejdříve v následujících týdnech a měsících.

Odborníci nicméně tvrdí, že je vysoce nepravděpodobné, že by byl Čang umírněným politikem. Kdyby se prý teď do funkce ministra obrany totiž dostala osobnost slabá, mohlo by to v KLDR vyvolat dojem, že se země sklání před Soulem a Washingtonem, což Kim jistě nechce. Pravděpodobné je tak spíše to, že nový ministr bude v tvrdé linii po svém předchůdci pokračovat.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme