Atleti odcestovali do Curychu, kde v úterý startuje evropský šampionát

Atleti se chystají na vrchol letošní sezony. Od úterý do neděle budou závodit v Curychu na mistrovství Evropy. V českém národním dresu jich bude víc než čtyřicet. A zvykli jsme si, že jsou mezi nimi i ti s medailovými nadějemi. A není to jenom oštěpařka Barbora Špotáková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliška Klučinová na mítinku v Kladně

Eliška Klučinová na mítinku v Kladně | Foto: Miroslav Bureš

Před dvěma lety v Helsinkách se česká atletika radovala z pěti medailí, z toho byly tři zlaté. V Curychu budou obhajovat evropský titul oštěpař Vítězslav Veselý a tyčkařka Jiřina Svobodová.

Čtvrtkaři Pavlu Maslákovi v tom zabránilo zranění. Jsou tu ale další závodníci a závodnice, kteří s patřičným sebevědomým myslí na bednu, tedy na umístění mezi třemi nejlepšími.

Většina z nich to příliš nahlas do světa nehlásí. Třeba sedmibojařka Eliška Klučinová působí jako vždy dost skromně, i když letos znovu překonala český rekord a jen dvě soupeřky budou mít na startu sedmiboje letos zapsaný lepší výkon než šestadvacetiletá česká reprezentantka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Medaili bych ráda, ale chci být do šestého místa, říká před startem ME sedmibojařka Eliška Klučinová

„Vloni byla na mistrovství světa zlatá medaile za 6500 bodů, ale letos to asi nebude stačit ani na ten bronz. Holky se bohužel výrazně zlepšily. I když jsem se taky zlepšila, tak nevím, jestli o tolik, aby to stačilo na placku. Ale chci být do šestého místa, jinak odjedu zklamaná.“

Klučinová formu má, a když si letos zlepšila osobní rekord ve skoku vysokém na 190 centimetrů, mohla by se v Curychu představit kromě sedmiboje také ve výšce.

„Jedině kdybych musela odstoupit ze sedmiboje, tak bych si výšku dala. Ale to se snad nestane,“ věří česká sedmibojařka.

Tyčkař Jan Kudlička je letos v evropských tabulkách na pátém místě a slibnou formu si přivezl i do Curychu. Potvrdil ji před týdnem na republikovém šampionátu v Ostravě, kde vyhrál výkonem 572 centimetry.

Šestý tyčkař z předloňského šampionátu v Helsinkách získal letos svoji první velkou medaili na halovém mistrovství světa, kde skončil třetí. Před závody v Curychu ale nechce o ambicích mluvit, to až po kvalifikaci.

Evropský šampionát můžete sledovat v přímých přenosech na našem webu

„Kvalifikace je blbá v tom, že si to člověk nemůže celý rok vyzkoušet. Limity evropské federace nejsou úplně vysoko, takže tam bude spousta lidí. Bude nás skákat třeba šedesát. Pak je mezi skoky velká pauza a ani není prostor udržovat se zahřátý. To je pak úplně jiný závod,“ vysvětloval český tyčkař.

„Ale doufám, že to zvládnu. Finále to je pak úplně o něčem jiném,“ dodal Jan Kudlička.

V každém případě se máme na co těšit. Hned v první soutěžní den, tedy v úterý 12. srpna, se na Letzigrund stadionu ukáže téměř polovina českých atletů, bude jich hned jedenadvacet.

O tom, jak se jim bude dařit, vám řekneme přímo z dějiště v reportážních vstupech na Radiožurnálu a v přímých přenosech internetového vysílání Český rozhlas Sport a rovněž na DAB kanálu CRo SPORT v multiplexu TELEKO. Nabídneme i novinku - obrazovou slideshow.

Miroslav Bureš, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme