Atletická hvězda Špotáková mohla být vícebojařkou

Nejnovější díl Olympijského zeměpisu je o jedné z nevýraznějších postav nejen současné české atletiky. Když napovíme, že se jedná o světovou rekordmanku, olympijskou vítězku a také premiantku Diamantové ligy, je asi většině z Vás jasné, že řeč je o Barboře Špotákové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Foto: Sport Online

Barbora Špotáková se narodila 30. června 1980 a své první krůčky v životě začala dělat na Žižkově vrchu na okraji Jablonce kolem baráčku čísla popisného 36. Když povyrostala už pobíhala v nedalekém Srnčím dole, který byl jejím království a tam také sbírala své první sportovní zkušenosti.

O tom, že z malé Báry bude sportovec bylo rozhodnuto vlastně už dávno před tím, než si to sama stačila uvědomit. Ale to, že jejím sportem bude právě atletika, to už zůstalo pouze na jejím rozhodnutí

Přehrát

00:00 / 00:00

Atletická hvězda Špotáková mohla být vícebojařkou

,,Vzniklo to díky rodičům, kteří se věnovali atletice. Hrála jsem i basketbal, ale vždy jsem se vrátila k atletice," vzpomíná Barbora Špotáková. Bára byla po rodičích nadaná, a tak nikoho neudiví, že základní škola, kterou navštěvovala, byla školou sportovní, navíc s důrazem na atletiku.

V páté třídě ji dokonce měla jako třídní její maminka, která se s dcerou před střední školou přestěhovala do Prahy, aby Bára měla větší možnosti prosadit se jako nadějná vícebojařka. V juniorském věku dosahovala velmi kvalitních výkonů, ale po čase se rozhodla věnovat se naplno jediné disciplíně, a tou byl právě oštěp.

Ze sedmi disciplín na jednu

,,Bylo to mé rozhodnutí, docela složité. Nebylo úplně jednuduché se rozhodnout jen pro jednu disciplínu z víceboje." Trenér Rudolf Černý zprvu chtěl Báru přemluvit, aby víceboj neopouštěla, ale ta si stála za svým a trenér povolil.

V roce 2003 získala první republikový titul a o tři roky později už byla vicemistryní Evropy. Stále zlepšovala české maximum a o rok později zvítězila na mistrovství světa. Její závod snů ale přišel 21. srpna 2008 na Olympijských hrách v Pekingu, kdy poslední pokusem přehodila dosud vedoucí Rusku Abakumovovou a brala olympijské zlato

,,Mně to přijde jako závod, na který mnoho sportovců dlouho čeká. Navíc na olympiádě, něco úžasného. Stále si myslím, že to byl zázrak," míní Špotáková. Další zázrak přišel o necelý měsíc později, kdy Barbora Špotáková šokovala atletický svět novým světovým rekordem, když své náčiní hodila do vzdálenosti 72 metrů a 28 centimetrů.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme