Atletický program Odznak všestrannosti motivuje děti ke sportu

Olympijští vítězové v desetiboji Roman Šebrle a Robert Změlík uspořádali na Strahově druhý ročník obnoveného pohybového programu s názvem Odznak všestrannosti olympijských vítězů. Je určen přednostně žákům základních škol, získat jej ale může prakticky kdokoli ve věkovém rozmezí 7 až 66 a více let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odznak všestrannosti olympijských vítězů

Odznak všestrannosti olympijských vítězů | Foto: David Kubíček

„Odznak zdatnosti, který jsme kdysi absolvovali na základních školách, byl prvním bodem, který nás nasměroval ke sportu. Teď je před námi dlouhá práce, kdy chceme hlavně docílit toho, aby tak jako naši učitelé motivovali nás, motivovali i dnešní kantoři své žáky,“ popisuje Robert Změlík cestu, která předloni vedla jeho a Romana Šebrleho k obnovení programu Odznak všestrannosti olympijských vítězů.

Změlík navíc dodal. „Věříme, že toto je cesta k tomu, aby český sport zacelil tu velkou díru, o které se začíná hovořit v tom smyslu, že už se v českém sportu nedostavují takové úspěchy jako dřív."

V soutěžích jednotlivců i družstev se mezi sebou mladí atleti utkávají ve dvanácti disciplínách. Dnes měli na programu jejich první polovinu, dokončení republikového finále je čeká zítra. Získat přitom mohou víc než jeden typ odznaku.

„Vycházeli jsme z původního modelu bronzový - stříbrný - zlatý odznak, ale protože chceme být unikátní, přidali jsme k nim ještě diamantový. Ten, kdo jej získá, jde ve šlépějích Romana Šebrleho. To znamená, že ve své kategorii je na tak vysoké úrovni, že se sportu může věnovat profesionálně," vysvětlil Robert Změlík.

V roli patronů celého projektu působí vedle Romana Šebrleho s Robertem Změlíkem i další sportovní legendy. Mezi nimi i olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková, která iniciativu vedoucí děti a mládež ke sportu s povděkem kvituje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atletický Odznak všestrannosti motivuje děti ke sportu

„Nám jde o to, aby děti dostaly - jak já říkám - kotrmelcový základ, to znamená, aby byly fyzické zdatné a nebály se obyčejných sportů jako je třeba běhání. Ty jsou totiž potom základem pro lepší výkony, bez nich to nejde. Každá taková obyčejná sportovní aktivita velmi mnoho znamená. Nakonec je vidět, že děti zájem o sport mají, ale musí se k němu trochu přistrčit a hlavně se pro ně podobné akce musejí organizovat," uvedla Dana Zátopová.

Připojila navíc i dodatek, že na moderních technologiích, které přitahují děti k počítači, nevidí nic špatného. Ale... „Od toho jsme tady my starší, kteří víme, že nechceme mládež, která bude mít sice velkou vzdělanou hlavu, ale pod ní tělíčko, které nedokáže pěšky vyjít kopec. Já osobně věřím, že když si člověk zvykne už v mládí na to, že běhání je fajn a fyzická aktivita prospěšná, vydrží mu to pak už po celý život."

Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme