Češi se musí na atletickém ME družstev obejít bez opor Hejnové s Maslákem

Česká atletická reprezentace se po návratu do Superligy mistrovství Evropy družstev pokusí udržet v elitní skupině. O víkendu ji ale v německém Braunschweigu nečeká nic lehkého. Týmu budou chybět kvůli zranění opory Zuzana Hejnová a Pavel Maslák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Maslák v čele semifinálového běhu na halovém mistrovství světa

Pavel Maslák v čele semifinálového běhu na halovém mistrovství světa | Zdroj: Reuters

Ve specifické soutěži nemá nikdo nic jistého a atleti se můžou představit i v disciplínách, ve kterých by je jinak diváci vidět nemohli.

„Jsem náhradník na skok do výšky a skok do dálky. Doufám, že se týmoví kolegové vyvarují zranění, protože bych zaskakoval nerad,“ přiznává tyčkař Jan Kudlička, podle kterého není tyčka o tolik jiná než skok do dálky.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými atlety před zahájením ME mluvil Jakub Marek

„Rytmus je víceméně podobný. S výškou by to bylo horší, musel bych si vzpomenout na juniorská léta,“ dodává bronzový medailista z halového světového šampionátu.

Ve skoku o tyči bude mít Kudlička v Německu velkou konkurenci. V týmu Francie se totiž představí Renaud Lavillenie, který v zimě překonal světový rekord Sergeje Bubky.

Atletický šéftrenér Dvořák věří, že na ME pojede rekordně velká výprava

Číst článek

Pokud ale nevyvstane žádný problém, nastoupí Kudlička jen ve své disciplíně. To samé už nemůžeme říct o Denise Rosolové.

„Běžím překážky, štafetu, dvoustovku a jsem náhradnice na krátké překážky i na výšku. Ani nevím, jestli mám výškařské tretry. Dá mi to zabrat, ale potom mě čeká měsíc volno. Bude to dobrý trénink,“ bere Rosolová náročný program s nadhledem.

Hejnová doléčuje zranění

Na trati 400 metrů překážek se v sezoně stále zlepšuje a mohla by tak úspěšně nahradit Zuzanu Hejnovou, která doléčuje lednovou zlomeninu nártní kosti.

„Je to něco jiného, když člověk běží za reprezentaci, ale je škoda, že nepoběží Pavel (Maslák), ani Zuzka (Hejnová). Snad se popereme o udržení ve skupině,“ věří druhá žena z posledního evropského šampionátu právě na dlouhých překážkách.

K tomu, aby se tým šéftrenéra Tomáše Dvořáka udržel v Superlize, musí za sebou nechat minimálně tři soupeře. A to v konkurenci nejlepších jedenácti evropských družstev nebude nic lehkého.

Podle posledních informací se ale bude moci spolehnout na výkon oštěpařky Barbory Špotákové, která se po problémech se slepým střevem připojí k výběru dnes večer.

Nominace ČR na mistrovství Evropy družstev v atletice:

Muži:
100 m:
Jan Veleba, 200 m: Veleba, 400 m: Jan Tesař, 800 m: Jan Kubista, 1500 m: Jakub Holuša, 3000 m: Holuša, 5000 m: Lukáč Kourek, 110 m př.: Jan Ján, 400 m př.: Michal Brož, 3000 m př.: Milan Kocourek, výška: Jaroslav Bába, dálka: Radek Juška, tyč: Jan Kudlička, trojskok: Jan Vondráček, koule: Tomáš Staněk, disk: Jan Marcell, oštěp: Petr Frydrych, kladivo: Lukáš Melich, 4x100 m: Veleba, Lukáš Šťastný, Jan Jirka, Michal Desenský, 4x400 m: Tesař, Daniel Němeček, Patrik Šorm, Desenský.

Ženy:
100 m: Kateřina Čechová, 200 m: Denisa Rosolová, 400 m: Lenka Masná, 800 m: Masná, 1500 m: Diana Mezuliáníková, 3000 m: Kristiina Mäki, 5000 m: Lucie Sekanová, 100 m př.: Lucie Škrobáková, 400 m př.: Rosolová, 3000 m př.: Tereza Novotná, výška: Michaela Hrubá, dálka: Jana Korešová, tyč: Jiřina Svobodová, trojskok: Lucie Májková, koule: Jana Kárníková, disk: Eliška Staňková, oštěp: Barbora Špotáková, kladivo: Tereza Králová, 4x100 m: Čechová, Petra Urbánková, Jana Slaninová, Martina Schmidová, 4x400 m: Masná, Rosolová, Zdeňka Seidlová, Helena Jiranová.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme