Chci splnit limit na ME, říká před startem Pražského maratonu Jiří Homoláč

Pražský maratón, který se poběží zítra, je složený z nejvíce národností a zhruba 9 000 běžců. U dvou lidí, kteří určitě nebudou chybět při jeho 20. ročníku, můžeme najít zajímavé kontrasty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stupně vítězů běhu Praha-Běchovice: zleva Jan Kreisinger, Milan Kocourek, Jiří Homoláč

Stupně vítězů běhu Praha-Běchovice: zleva Jan Kreisinger, Milan Kocourek, Jiří Homoláč | Foto: Tereza Jelínková

Když se Pražský mezinárodní maratón běžel poprvé, Jiří Homoláč z toho asi ještě moc neměl rozum. Jako čtyřletý mohl tak maximálně vnímat spoustu lidí, kteří kamsi běželi.

Zítra se postaví na start také a podle předpokladů by mohl být nejrychlejším Čechem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maratón tvoří jednoznačně všichni závodníci, říká manažerka Jana Moberly

„Zatím je to pro mě závod, kterého jsem součástí. O jeho historii jsem tolik nepřemýšlel. Možná si zpětně uvědomím, že se běhá skoro stejně dlouho, jako jsem na světě,“ přemítal Jiří Homoláč.

Každopádně už nebude žádným zelenáčem, který by nevěděl kudy a jak běžet. Naopak, své zkušenosti hodlá využít k tomu, aby si zajistil start na ještě prestižnějším závodu.

„Chtěl bych splnit limit na mistrovství Evropy, který je 2:17:35 a tak bych chtěl zaběhnout pod tento čas,“ říká Jiří Homoláč.

Jana Moberly je vlastně na druhé straně. Jiřího Homoláče uvidí na startu, při průběhu Staroměstským náměstím a pak tamtéž v cíli.

Je totiž manažerkou, která zajišťuje elitní skupinu běžců pro Pražský mezinárodní maratón. A na rozdíl od zmíněného mladíka velmi dobře pamatuje začátky tohoto závodu.

Pražský maraton je něco fantastického, září jeho zakladatel Carlo Capalbo

Číst článek

„Začala jsem v roce 1995, ale dělala trošku něco jiného. Starala jsem se jen o české elitní běžce a kompletní startovní pole dávám dohromady až od roku 2007. Je to už docela dlouhá doba a vždycky si říkám, že už není co zlepšovat. Ale ono se nakonec vždycky něco vylepšit dá.“

A přidává Jana Moberly další kontrast, který se týká velkých městských maratónů. A sice, že jde vlastně o dva závody v jednom.

O ten, jehož výsledky se objeví ve světovém zpravodajství a pak o ten mnohem větší. Kde amatéři běhají každý za sebe. Elitních vytrvalců přitom není ani jedno procento.

„Je to skutečně nepatrná část, ale je nejvíce vidět. Vlastně dělá tu třešničku na dortu. Ale jednoznačně maratón tvoří všichni závodníci. Pro nás je tak důležitý vítěz, ale podstatný je i každý, kdo doběhne do cíle,“ říká Jana Moberly.

V ideálním případě bude závodníků na startu, ale i v cíli devět tisíc.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme