Drahotové útok na český rekord nevyšel. Na půlmaratonu potvrdili převahu Afričané

Rekordy na pražském půlmaratonu se nepřepisovaly, ale i tak se jeho 17. ročník zařadil mezi nejrychlejší světové závody v aktuální sezoně. Svou převahu na vytrvaleckých tratích potvrdili afričtí běžci. Mezi ženami byla nejrychlejší Etiopanka Workneš Degefaová, dramatický mužský souboj vyhrál Keňan Kinyua Wanjiru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anežka Drahotová se stala nejlepší českou závodnicí pražského půlmaratonu

Anežka Drahotová se stala nejlepší českou závodnicí pražského půlmaratonu | Zdroj: ČTK

„Jsem moc šťastný, že jsem zde mohl běžet. Mám pražský půlmaraton rád, loni jsem si tady zaběhl osobní rekord pod jednu hodinu a letos jsem ho ještě vylepšil. Ale byl to hodně těžký závod, protože jsme do 18. kilometru běželi ve velké skupině,“ popisoval Daniel Wanjiru.

Keňský vytrvalec zaběhl čas 59 minut a 51 sekund a pod jednu hodinu se dostali i další dva jeho krajané. Druhý skončil Murgor a třetí místo patří favoritovi Komonovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Běžce na pražském půlmaratonu trápil protivítr, ale nejlepší Češka Anežka Drahotová se na podmínky nevymlouvala

Ženský závod vyhrála Etiopanka Degefaová, ale největší pozornost měla Anežka Drahotová, která chtěla zaútočit na český půlmaratonský rekord.

„Začátek byl dobrý, věděla jsem, že se musím brzdit. Prvních jedenáct kilometrů se mi běželo hrozně lehce, což mě překvapilo. Poté ale přišla krize a v závěru už to bylo hodně těžké,“ mrzelo celkově dvanáctou Anežku Drahotou, která si připsala čas 1:15:15.

Pražskému půlmaratonu dominovali Keňané. Vyhrál Kinyua Wanjiru

Číst článek

Podle elitních běžců závod hodně ovlivnil protivítr, který znepříjemňoval závodníkům cestu do cíle mezi 10. a 15. kilometrem. „Vítr byl znát, ale bojovala jsem i sama se sebou. Počasí tomu nepřidalo, ale výrazně můj výkon neovlivnilo,“ přiznala.

Výsledky Pražského půlmaratonu:
Muži: 1. Kinyua Wanjiru 59:51, 2. Murgor 59:57, 3. Komon 59:57, ...20. Homoláč (AK Kroměříž) 1:06:45, 22. Dymák (Pardubice) 1:08:05, 24. Pechek (Maratonstav Úpice) 1:08:40.
Ženy: 1. Degefaová 1:07:14, 2. Meleseová (obě Et.) 1:08:21, 3. Nukuriová (Burundi) 1:09:33, ...12. A. Drahotová 1:15:15, 13. Korvasová (obě USK Praha) 1:17:47, 14. Sekyrová (AK Sokolov) 1:19:01.

Síly devatenáctileté české běžkyni, chodkyni a cyklistce dodávala skvělá atmosféra po celé trati, na kterou se kromě elitních atletů vydalo i dvanáct a půl tisíc sportovních nadšenců

„Za to jim děkuji. Podporovali mě diváci i běžci, se kterými jsme se míjeli,“ popisovala Anežka Drahotová a trochu zapomněla na únavu z úvodu chodecké sezony, o které mluvila před závodem.

„Musím říct, že to ze mě spadlo. Síly mi v konci chyběly, ale aspoň mám do příštího roku co zlepšovat,“ těší se česká Sportovkyně roku 2014 v juniorské kategorii na další velkou výzvu.

Nejlepším českým mužem byl dvacátý Jiří Homoláč.

Daniel Kinyua Wanjiru zvítězil v sedmnáctém ročníku pražského půlmaratonu | Foto: ČTK

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme