Jabloneckou halu okořenil světový šampion Kim Collins. Překonal rekord

Před dvanácti lety na mistrovství světa v Paříži získal v závodě na 100 metrů zlatou medaili. Ve světě atletiky se díky tomu stal Kim Collins legendou. Byla to proto v sobotu velká událost, když sprinter z ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis zaklekl do startovních bloků také v Jablonci nad Nisou na mítinku Jablonecká hala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Collins se zlatými tretrami na zlaté dráze v Chebu

Kim Collins se zlatými tretrami na zlaté dráze v Chebu | Foto: Arnošt Moucha

Program mítinku byl jako každý rok pestrý, soupeřilo se v osmi různých disciplínách a třeba v koulařském kruhu byly díky životní formě Martina Staška k vidění průběžně nejdelší vrhy letošního halového ročníku.

Na vrchol večera se ale i během souboje koulařů stále teprve čekalo. Diváci se dočkali až ve chvíli, kdy do startovních bloků zaklekli účastníci finále na 60 metrů. V tu chvíli se zrak většiny přítomných upíral na sprintera černé pleti v oranžovém dresu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světový šampion ve sprintu Kim Collins byl rád, že si mohl na mítinku Jablonecká hala zazávodit

Pak zazněl startovní výstřel a za necelých sedm vteřin bylo představení Kima Collinse u konce. Ale bylo úspěšné, cílem prosvištěl jako první. Časem 6,58 překonal rekord jablonecké atletické haly. Pro Collinse tak šlo o vydařený úvod nové sezony.

„Chtěl jsem běžet pod šest padesát, to se mi nepodařilo, ale jsem rád, že jsem zaběhl rekord mítinku. Stejně tak jsem rád za možnost přijet sem a zazávodit si tady,“ usmíval se mistr světa z roku 2003.

Právě před necelými dvanácti lety získal v Paříži titul světového šampióna. Od té doby uplynulo hodně času, překonána byla řada rekordů a Collins za tu dobu dokonce stihl ukončit kariéru, aby se mohl k závodění zase vrátit.

Teď je mu 38 let, ale jak se zdá, věk v jeho případě není zásadní překážkou.

„Záleží hlavně na tom dělat věci pořádně a nepřehánět to s tréninkem, protože to je stejně špatné jako trénovat nedostatečně. Musíte prostě trénovat tak, aby vaše tělo bylo schopné stále předvádět co nejlepší výkon. Jak je vidět, slušné výkony se dají předvádět i v pokročilejším věku,“ nabízí recept na atletickou dlouhověkost Collins.

Hvězdy jeho formátu se na českých mítincích rozhodně neobjevují často, o to vzácnější start mistra světa na Jablonecké hale je.

„Bylo by spravedlivé říct, že Kim Collins se velice skromným závodníkem i člověkem, nemá žádné hvězdné manýry. Finanční nároky, které by měl třeba Bolt, bychom splnit nemohli. Collins chtěl běžet, proto jsme se dohodli,“ pochvaluje si Collinsovu účast bez vyplacení vysokého startovného jeden z pořadatelů Libor Křtěna.

David Nyč, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme