Koulař Machura dostal za doping trest na dva roky

Disciplinární komise Českého atletického svazu udělila koulaři Remigiu Machurovi mladšímu za pozitivní dopingový test na růstový hormon trest na dva roky. Zákaz startů platí zpětně od 12. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping - ilustrační foto

Doping - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Překročenou hladinu růstového hormonu odhalili dopingoví komisaři u Remigia Machury při mimosoutěžním testu v polovině července. Sám sportovec popírá, že by mohlo dojít ke zvýšení hodnot ‘vnější cestou‘ a tvrdí, že překročení povolené hladiny vyvolaly přirozené okolnosti. O tuto skutečnost chtěl opřít také svoji obhajobu proti dvouletému trestu.

„Trošku jsem toto rozhodnutí čekal, ale byl jsem dost rozčarovaný z toho, jak se to projednávalo. Říká se, že se nemá nic říkat s horkou hlavou a já ji mám teď horkou až, až. Ale na 99 % se odvolám,“ prohlásil Remigius Machura.

Čtyřiadvacetiletý atlet také popsal, co se mu konkrétně nelíbilo. „Já jsem žádal, jestli by nemohl být přítomný někdo z antidopingové laboratoře, který by mohl fundovaně hovořit o metodice toho testu. A bohužel za antidoping se dostavil pouze pan doktor Chlumský, který po dvou větách mojí jakoby obhájkyně paní doktorky Pitákové řekl, že není pracovníkem laboratoře, že vzorky pouze odebírá, že je neanalyzuje. A tím v podstatě celá moje obhajoba skončila.“

Předseda disciplinární komise Miroslav Ševčík, ale podobné vyjádření příliš nechápe. „Pan Remigius Machura měl možnost promluvit několikrát, včetně závěrečné řeči, a celé jednání bylo nahráváno. Remigiu Machurovi jsme umožnili, aby měl tři své zástupce a všichni měli možnost opakovaně vyjádřit své názory.“

Machura chce napadnout metodu analýzy, která byla podle jeho slov vyvinuta na základě testování na amatérských sportovcích za ideálních podmínek a neodpovídá realitě profesionálních atletů.

„Podle použité metody analýzy vzorků a dle vyjádření zástupce Antidopingového výboru České republiky tato metoda nade vší pochybnost zjistila, že tam muselo dojít k podání látky. Obsah té látky nemohl vzniknout v těle sám,“ ale uvedl k testování sportovců Miroslav Ševčík.

Tomáš Kohout, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme