ME v atletice dnes končí, Češi mají jedinou medaili

Už jen dálkař Novotný může změnit bilanci české výpravy na evropském šampionátu v Barceloně. Bude jediným z reprezentantů, který zasáhne do dnešního finálového bloku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Zdroj: ČTK

Česko má na svém kontě jeden bronz zásluhou oštěpařky Barbory Špotákové a pokud to tak zůstane, půjde co do počtu medailí o historicky nejhorší výsledek na mistrovství Evropy od rozdělení federace.

Zároveň ale velké množství hlavně mladých atletů dosáhlo ve finále na slušné umístění mezi nejlepšími osmi. U předsedy Českého atletického svazu Libora Varhaníka přesto převažuje určité zklamání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník

„Na druhé straně jsme už před posledním dnem na počtu 39 bodů podle postavení do osmého místa, což je zase druhé nejúspěšnější vystoupení od rozdělení federace,“ zdůraznil Varhaník. Nejvíc ho potěšila Barbora Špotáková, která se ještě před začátkem mistrovství zranila.

„Ona byla určitě v pozici, kdy měla nejvyšší medailové aspirace. Ještě tři dny před šampionátem se nevědělo, jestli Bára vůbec odjede. Zasluhuje absolutorium za to, že i v této situaci dokázala vybojovat medaili. Je to určitě skvělý příklad pro ostatní,“ řekl Varhaník.

Největší zklamání je pro něj naopak Petr Svoboda. „On měl fantasticky rozběhnutý finálový závod, ale běžel jen do šesté překážky. Pak už se zřejmě viděl, jak obíhá vítězné kolo a ztratil koncentraci, zakopl a ztratil vítězný závod. Kdyby doběhl, bylo by dnes bilancování úplně jiné,“ je přesvědčen Varhaník.

Hlad po medailích

Do Barcelony odjela druhá největší česká výprava v historii evropských šampionátů. Podle předsedy Českého atletického svazu je to dobře, protože za dva roky je olympiáda a my se musíme dívat dál.

„Ještě na minulé šampionátu v Göteborgu se spojila odcházející generace Železného, Janků, Šebrleho s tou nastupující. Bára Špotáková získala svoji první medaili. Teď už se bohužel opíráme jen o novou generaci. Aby se z ní stala ta, která bude za pár let odcházet a měl je kdo vystřídat, tak na tom musíme pracovat,“ zdůraznil Varhaník.

Pevně věří, že ze současných vycházejících nadějí vyroste hvězda, jakou je teď Barbora Špotáková. „Už tady měli naši mladí atleti hlad po medailích, nechtěli se jen dostat do finále. Je to pro ně zkušenost, která je posune dál,“ věří předseda Českého atletického svazu.

Igor Maňour, Tomáš Kohout, Miroslav Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme