Medailisté Drahotová, Sýkora a Hrubá se vrátili z atletického MS juniorů

Ještě nikdy se mladým českým atletům nedařilo na juniorském mistrovství světa tak, jako na právě skončeném šampionátu v Eugene. Zlato vybojovali chodkyně Anežka Drahotová a desetibojař Jiří Sýkora, stříbro si vyskákala Michaela Hrubá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatí Anežka Drahotová a Jiří Sýkora a stříbrná Michaela Hrubá se vrátili z juniorského atletického mistrovství světa

Zlatí Anežka Drahotová a Jiří Sýkora a stříbrná Michaela Hrubá se vrátili z juniorského atletického mistrovství světa | Zdroj: ČTK

„Za vítězství jsem ráda. Co se týče času, tak jsem věděla, že jsem dobře připravená. Věřila jsem, že když budou dobré podmínky, tak by to mohlo vyjít,“ okomentovala své vítězství po příletu do Prahy Anežka Drahotová.

Rodačka z Nymburku si pro zlatou medaili došla zcela suverénně a v novém juniorském světovém rekordu. Jak sama dodává, hodně ji pomohla i povzbuzující česká výprava na tribuně.

„Všichni jsme se podporovali a musím poděkovat všem z týmu. Nejen trenérům, ale taky závodníkům, protože udělali hrozně velký kotel. Také jsem si pak užila zbytek šampionátu, když jsme fandili Míše Hrubý. To byl krásný zážitek,“ vyprávěla devatenáctiletá atletka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsem rád, že jsem se dokázal prosadit i na mezinárodní scéně, říkal juniorský mistr světa v desetiboji Jiří Sýkora

Posilněná zlatým úspěchem a především rychlým časem, který na šampionátu předvedla, si Drahotová nedává nízké cíle ani pro nadcházející seniorské mistrovství Evropy v Curychu. Věří si na medaili.

„Uvidíme, na co bude můj výkon stačit. Časy se od loňska ještě zlepšily, ale medaile by měla být v mých silách. Hrozně se těším,“ říká všestranná sportovkyně, vedle chůze se totiž prosazuje v běhu a také cyklistice.

I Jiří Sýkora je všeuměl. Na rozdíl od Drahotové sice hlavně atletický. Zato ale ovládá hned deset disciplín.

„Jsem rád, že jsem se dokázal prosadit i na mezinárodní scéně. Na osmnáctkách před třemi roky to byla disciplína za disciplínou hrůza a skončil jsem sedmý. Bál jsem se, aby se to neopakovalo. Ale letos mám za sebou dva závody na evropské úrovni, které dopadly lépe, a trošku mi pomohly.“

Pomohly mu natolik, že celkovým součtem 8 135 bodů ustanovil nový rekord juniorského šampionátu.

Dvořáka zlato desetibojaře Sýkory nepřekvapilo. Umí všechno, chválí ho

Číst článek

I tento urostlý mladík se vydá závodit do Curychu. V seniorském desetiboji, tedy s těžším vrhačským náčiním a vyššími překážkami, bude úkol tentokrát následující: sbírat cenné zkušenosti.

„Pojedu tam se 7927 body, což je asi dvacáté místo v redukovaných tabulkách, takže se ode mě neočekává finálové umístění. Chci to ve zdraví dokončit a udělat si nějaký osobák. Kdyby to bylo přes osm tisíc, byla by to paráda,“ zasnil se juniorský mistr světa v desetiboji.

Klub rekordmanů rozšířila v Eugene i Michaela Hrubá. Teprve šestnáctiletá výškařka brala stříbro za výkon 191 centimetrů a vyrovnala tak letitý národní juniorský rekord Šárky Kašpárkové.

Ta se, pro zajímavost, stala v roce 1997 mistryní světa v trojskoku. Snad se podobných úspěchů dočkáme i od nadějného tria Drahotová, Sýkora a Hrubá.

Vojtěch Bureš, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme