Pražský mezinárodní maraton vyhrál Keňan Kiptanui

Tři výrazné rekordy zaznamenal Pražský mezinárodní maratón. Na start se postavilo přes 7900 běžců a nejrychlejší z nich zaběhli v Praze historicky nejlepší časy jak v kategorii mužů, tak žen. Keňan Eliud Kiptanui si tak mimo jiné vydělal 75 tisíc eur, tedy skoro dva milióny korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stupně vítězů Pražského mezinárodního maratónu

Stupně vítězů Pražského mezinárodního maratónu | Zdroj: ČTK

Pořádně si je zasloužil. Loňský rekord trati krajana Ivutiho vylepšil o minutu a 56 sekund. A to na parádní 2 hodiny 5 minut a 39 sekund. A sám přiznal, že toto nepředpokládal.

,,Ne, nečekal jsem, že vyhraju. Ale věděl jsem, že si zlepším svůj nejlepší čas. Toto je můj druhý maratón. Věděl jsem, že tady vylepším svých 2:12 z Keni. Neměl jsem žádnou taktiku, jenom proště běžet.," hlásal Kiptanui.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský mezinárodní maraton vyhrál Keňan Kiptanui

On také Eliud Kiptanui startoval až s číslem 36, takže se s ním rozhodně nepočítalo do skupiny těch největších favoritů. On sám ale dokázal hned dvě věci. Za prvé, že Pražský mezinárodní maratón nemusí být tak pomalý, za jaký je považován.

A za druhé, že má možná na to, aby za ideálních podmínek třeba někdy atakoval světový rekord. A jeho čas zaskočil i Janu Moberly, manažerku, která elitní maratónce shání a zve.

,,Musím říct, že to je naprosto úžasné. Asi bude dlouho trvat, než se někomu podaří tenhle rekord překonat. Je to naprosto fantastické," říkala.

Peníze za rekordy

Mimochodem i druhý a třetí v pořadí Tsegay z Etiopie a Koech z Keně se dostali pod starý rekord. A nový rekord ustanovila i vítězka kategorie žen - Keňanka Helena Kiropová na solidních 2:25:29. Jen na prize money vítězům vyplácejí pořadatelé dohromady skoro tři milióny korun, bonusy si ale vyběhali v kategorii mužů všichni tři na stupních vítězů.

A že se budou pořadatelům hůře shánět atleti, kteří mohou časy v dalších ročnících ještě zlepšovat, z toho má Jana Moberly těžkou hlavu už teď.

,,Všechno je otázka peněz. Běžci na úrovni 2:04 jsou světová extratřída a jejich požadavky jsou extrémě vysoké."

Kromě elitních atletů proběhlo Prahou dalších skoro 8000 tisíc vytrvalců. Patřili mezi ně i mistři Česka Petr Pechek a Radka Churáňová. Ta zaběhla čas 2:59:24, který na první pohled nijak neoslní. Ale na ten druhý zaslouží nová mistryně Česka velký respekt. Je totiž na mateřské dovolené s dvou a půlletou dcerkou a 10 měsíčním synkem.

,,Každý volný čas využiju k tréninku. Mám hodného přítele, který přijde z práce, pohlídá děti a mně stačí hodinka, abych si zatrénovala. Je náročné skloubit výchovu dvou malých dětí, domácnost a trénink, ale čas si vždycky najdu," inspiruje Radka Churáňová, jak na maratón natrénovat.

Tomáš Kohout, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme