Pražský půlmaraton přilákal rekordní počet účastníků a padl traťový rekord

Pražský půlmaraton si zapisoval jeden rekord za druhým. Účast dvanácti a půl tisíce běžců už sama o sobě byla historickým milníkem, ale přidaly se k ní další.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský půlmaraton – na snímku běžci na Smetanově nábřeží u Novotného lávky

Pražský půlmaraton – na snímku běžci na Smetanově nábřeží u Novotného lávky | Zdroj: ČTK

V kategorii žen padl traťový rekord. Na svědomí ho má Joyce Chepkiruiová z Keni. Jeho hodnota je 1:06:12, což je vynikající čas a také osobní rekord keňské vytrvalkyně. Hlavně je to ale pátý nejlepší čas všech dob.

„Závod byl dobrý. Zase jsem si tu zaběhla osobní rekord, je to pod 67 minut, takže moc děkuji Bohu. Ano, mým cílem sice bylo zaběhnout pod 66 minut, ale poslední kilometr pro mě byl příliš náročný,“ zhodnotila svůj rekordní zápis Chepkiruiová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Joyce Chepkiruiová z Keni zaběhla nový traťový rekord

Mezi Češkami si vedla nejlépe teprve osmnáctiletá Anežka Drahotová, v novém, o čtyři minuty lepším, osobním rekordu 1:14:25.

I mezi muži byl na spadnutí traťový rekord. Peter Cheruiot Kirui z Keni zaběhl čas 59:22. Za rekordem zaostal jen zhruba o půlminutu, ale i dva jeho největší soupeři se vešli pod hodinu. Tím se postarali o velmi, ale velmi kvalitní závod a také o vítr v účetnictví pořadatelů.

„Pokud to mám spočítané dobře, tak budeme na časových bonusech vyplácet 65 000 eur,“ říká Jana Moberly, která právě tyto atlety vybrala, oslovila, pozvala a má tedy na rekordních časech velkou zásluhu.

Ale pražský půlmaraton není jen o rekordech. Na trať vyběhlo přes dvanáct tisíc běžců a většina z nich se řadí mezi amatéry, kteří běhají jen z radosti z pohybu.

V půlmaratonu byli nejrychlejší Keňané. Jako první doběhli Kirui a Chepkiruiová

Číst článek

A našlo se mezi nimi i několik známých osobností. Na své nejdelší trati v životě, byť to bylo jen 6 kilometrů jako závěrečný úsek štafety, závodil bývalý desetibojař, olympijský vítěz a světový rekordman Roman Šebrle.

Mezi běžci nechyběl třeba kardiochirurg a tradiční účastník různých sportovních akcí profesor Jan Pirk. A do cíle doběhl také moderátor Českého rozhlasu Martin Veselovský.

„Myslím, že vypadám tak příšerně, že se nepodobám sám sobě. Vlastně se nedokážu koukat kolem. Jediný co jsem zjistil, že spolu se mnou projel cílem kluk, kterého vezli na invalidním vozíku, protože lehnul před cílem. Tak jsem byl lepší než on,“ zhodnotil svůj výkon Veselovský.

Trasa sobotního pražského půlmaratonu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme